«Хвороба холодильника», або Що таке лістеріоз і з чим його їдять

«Хвороба холодильника», або Що таке лістеріоз і з чим його їдять

Аналітика
Укрінформ
Бактерії Listeria дуже живучі, але якщо у вас хороший імунітет – відбудетеся звичайним харчовим отруєнням

Днями стало відомо, що в Україну з Європи потрапила небезпечна інфекція – лістеріоз, яка за симптомами нагадує гостре харчове отруєння, але в деяких випадках вона може вражати центральну нервову систему та головний мозок. За інформацією ТСН, в Україні на лістеріоз уже захворіла одна людина. Трапляється, що хвороба спричиняє і летальні наслідки – таких у Європі з 2015 року вже зафіксовано 10, останній стався 5 липня в Данії. Джерелом ураження, за інформацією європейського Агентства з безпеки харчових продуктів (EFSA), стала, ймовірно, заморожена кукурудза (й, можливо, інші заморожені овочі) з Угорщини компанії Greeneard Frozen Hungary Kft, яку постачало одне з фермерських господарств. У EFSA прогнозують, що можна чекати й нових випадків, оскільки інкубаційний період лістеріозу може тривати до 70 днів. Відтак Укрінформ з’ясовував, чим небезпечна ця хвороба і чи все так страшно, як здається на перший погляд?

Лістеріоз передається з їжею, а от від людини до людини – ні

Отож, лістеріоз – інфекційна хвороба тварин та людини, яку спричиняють бактерії Listeria. Переносниками цих бактерій є дикі тварини, які заражують ґрунт продуктами життєдіяльності. І вже з ґрунту уражаються рослини, а через рослин – і свійські тварини. Люди ж інфікуються лістерією, вживаючи в їжу овочі та продукти тваринництва. Хворих на лістеріоз госпіталізують і призначають антибактеріальну терапію.

Костянтин Легеза, виконувач обов’язків директора Інституту епідеміології та інфекційних хвороб говорить, що у більшості людей з хорошим імунітетом лістеріоз перебігає як звичайна харчова токсикоз-інфекція і лише інколи – як ангіна, з появою сірувато-білих гранульом на слизовій оболонці рота та глотки. «Та є певні групи ризику. Лістеріоз важко перебігає у немовлят (висока летальність), вагітних жінок (призводить до викидів, а також до зараження немовлят від матері до дитини через плаценту), ВІЛ-інфікованих та онкохворих пацієнтів. Якраз у таких випадках інфікування виникає тяжка форма лістеріозу з ураженням ЦНС та легенів і імовірний високий ступінь летальності. Але це відбувається вкрай рідко, а серед людей, імунна система яких в нормі, смертельних випадків майже не спостерігається. Водночас передача збудника цієї інфекції від людини до людини не доведена», – говорить Костянтин Легеза і додає, що в основному групою ризику є пастухи, доярки, м’ясники та інші працівники фермерських господарств. Він радить не забувати про прості правила – розділяти сиру й приготовану їжу, не вживати не пастеризоване чи не кип’ячене молоко, бути обережними при вживанні риби і овочевих салатів.

Костянтин Легеза
Костянтин Легеза

Особливість бактерій у тому, що вони можуть тривалий час зберігати свою життєздатність у зовнішньому середовищі. Приміром, улітку за температури 26-32°С вони «житимуть» у ґрунті протягом 33 днів, узимку за температури 2-7°С – 72 дні, а в сіні чи соломі – і взагалі від 40 до 120 днів. А гинуть лістерії лише через 3-5 хвилин при температурі у 100°С, чи ж через 30 хвилин при 70°С. Про високу стійкість бактерій говорять і в EFSA, інформуючи, що штами цієї бактерії були виявлені у заморожених овочах, вироблених угорською компанією в 2016-2018 роках, а значить, що вони вистояли, незважаючи на проведені процедури очищення та дезінфекції.

Костянтин Легеза говорить, що через стійкість до прохолодних температур лістеріоз іще називають хворобою холодильника: «Колеги з-за кордону пишуть, що до 30% харчів, які тримаються в холодильнику: м'які сири, ковбасні вироби, овочі, - можуть бути уражені бактерією лістеріозу. Ці бактерії добре виживають і навіть розмножуються при температурі холодильника».

Не лише Європа, а й США, Африка, Австралія знають, що таке лістеріоз

Взагалі ж лістеріоз – не нова для нас інфекція. Цей збудник тихо собі живе в природі, і періодично дає про себе знати по всьому світу. В Україні раніше цю інфекцію теж діагностували: «У нашій клініці ми вже діагностували лістеріоз – дитинка хворіла в 2007 році. Та річ у тім, що бактерію Listeria не дуже легко виділити: потрібно своєчасно забрати і дослідити бактеріологічний аналіз. Багато лікарів навіть не знають про цю хворобу й діагностують її як звичайну гостру кишкову інфекцію, а діагноз лістеріоз ставиться лише при наявності бактеріологічного посіву», – розповідає Костянтин Легеза.

Про те, що лістеріоз не спить, свідчать і інші випадки захворювання, не пов’язані з інфікованою угорською кукурудзою. 3 березня 2018 в Австралії померли три людини від отруєння динею, яка була заражена бактеріями. А ще 15 людей похилого віку захворіли на лістеріоз в австралійському штаті Новий Південний Уельс. Буквально за тиждень, 9 березня, стало відомо, що в ПАР від лістеріозу загинуло аж 180 людей. При цьому збудник захворювання було виділено вже у ковбасі.

Не оминає ця інфекція і Сполучені Штати Америки. За даними американського центру контролю і запобіганню захворювань, у США реєструється близько 1600 випадків захворювань лістеріозом на рік. При цьому кількість смертельних випадків – близько 260. Та всі ці цифри не такі страшні, адже, для порівняння від сезонного грипу щорічно у світі вмирають 650 тисяч осіб.

Але повернемося до останнього спалаху, пов’язаного з кукурудзою. Наразі продукція угорської компанії Greeneard Frozen Hungary Kft має бути вилучена з прилавків магазинів. Як повідомив начальник відділу безпеки харчових продуктів Держпродспоживслужби в Харківській області Валерій Ситніков, продукція була закуплена і реалізована ООО «METRO Кеш енд Керрі Україна», а значить, тепер і вилучена звідти ж. Це стало можливим завдяки тому, що Україна є учасником програми RASFF – швидкого реагування і сповіщення у випадку виявлення неякісних продуктів і кормів в ЄС.

Як повідомляв «Фокус», угорське Управління з харчової безпеки відреагувало 29 червня, зупинило продаж усіх овочів, виготовлених інфікованою компанією у період з серпня 2016-го по червень 2018-го і наказало негайно їх відкликати. Наразі ж відомо, що спалахи лістеріозу були зареєстровані в Австрії, Данії, Фінляндії, Швеції та Великобританії, куди також поставлялася угорська кукурудза. Станом на 15 червня 2018 року було зареєстровано 47 випадків лістеріозу в країнах Європи. Заморожену кукурудзу угорського виробництва активно вилучають з продажу і в Україні.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-