Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Все, що ви хотіли знати про Всеукраїнський громадський бюджет, але боялися запитати

Все, що ви хотіли знати про Всеукраїнський громадський бюджет, але боялися запитати

Блоги
Укрінформ
Результати опитування експертів та активістів із 27 міст, які займаються громадськими бюджетами в регіонах України

Нещодавно за ініціативи Київської громадської платформи (учасник – громадська організація “Форум ЮА-ВЕТ”) відбулося опитування експертів та активістів із 27 міст, які займаються громадськими бюджетами в регіонах нашої держави, щодо запровадження Всеукраїнського громадського бюджету. І ми хотіли би поділитися тут його результатами.

Запитання для опитування сформулювали чинні та колишні члени київської міської групи з питань громадського бюджету Артем Стельмашов та Олександр Деніс, аналіз провели експерти та голова громадської організації “Форум розвитку громадянського суспільства” Олексій Коваленко. Інформаційну підтримку опитування забезпечила “Фундація Українсько-польської співпраці ПАУСІ” (Костянтин Плоский, Леонід Донос) та Асоціація міст України.

На запитання – чи підтримуєте Ви ідею створення Всеукраїнського громадського бюджету – позитивно відповіли 93% опитаних.

Більше половини (53,5%) респондентів вважають головною мотивацією до створення Всеукраїнського громадського бюджету розвиток місцевого самоврядування, е-демократії, прозорості та зменшення корупції. Майже однакова кількість опитаних думає, що запровадженню ВГБ сприятиме бажання людей брати участь у розподілі коштів державного бюджету (9,1%), розвиток фінансової децентралізації, а також співпраці між регіонами (по 8,1%).

Щодо обсягу коштів на Всеукраїнський громадський бюджет, то більше половини експертів (55,2%) переконані, що сума повинна визначатись під час голосування за бюджет України кожного року разом із індикативними показниками на наступні 2 роки, враховуючи середньострокове бюджетне планування. Третина опитаних (34,4%) наполягає на фіксованому відсотку від доходів державного бюджету, а 10,4% – на фіксованому відсотку від видатків.

38,8% респондентів думають, що спочатку мають бути чітко визначені категорії проектів, які можуть бути профінансовані та реалізовані за рахунок ВГБ. Натомість третина (33,7%) переконані, що не потрібно жодним чином обмежувати проекти у категоріях. 27,6% опитаних зазначили, що категорії проектів повинні визначатись щороку з прогнозуванням на наступні два цикли.

Майже навпіл розділилися відповіді на запитання, чи варто у ВГБ обмежити подання проектів лише міжрегіональними, тобто, такими, які неможливо реалізувати під час місцевих ГБ. За обмеження висловилися 43,9% експертів, проти – 56,1%.

Близько третини (30,3%) опитаних вважає, що варто, як у Франції, проводити тематичні ВГБ, наприклад, один рік у сфері туризму, наступний – у сфері культури тощо, більше двох третин (69,7%) – проти обмежень тематики проектів.

66% респондентів переконані, що на ВГБ потрібні й загальнодержавні проекти, 34% вважають, що всі проекти мають бути локальними, наприклад, на кілька районів чи областей.

Не менш цікавим є і запит від респондентів на якісне покращення проектів через запровадження публічних консультацій як окремого етапу опрацювання ідей ВГБ. За використання цього нового та інноваційного інструменту висловилось 85,4% опитаних.

На думку 85,6% експертів, проекти, що не перемогли і будуть реалізовуватись поза рамками ВГБ, місцевій владі також варто додатково обговорити з громадою, застосовуючі механізм публічних консультацій.

Олексій Коваленко, голова громадської організації Форум розвитку громадянського суспільства (CSDF NGO)

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-