Костенко надвечір буде у Києві - Геращенко

Костенко надвечір буде у Києві - Геращенко

Політв’язні
Укрінформ
Звільнений з російської колонії кримський активіст Олександр Костенко разом із українськими дипломатами перетнули кордон РФ та України і вже увечері мають бути у Києві. 

Про це перший заступник Голови Верховної Ради, уповноважений Президента в Мінській гуманітарній групі Ірина Геращенко повідомила у Facebook.

«Як поінформували мене держсекретар МЗС А. Заєць і наші консули, Олександр Костенко разом з нашими дипломатами перетнули російсько-український кордон. Планується, що надвечір вони будуть у Києві», - зазначила Геращенко.

Вона поінформувала, що о 16:00 у Міністерстві закордонних справ України відбудеться традиційний брифінг, на якому вітчизняні дипломати «розкажуть про всі зусилля влади і дипломатичного корпусу щодо захисту українців, незаконно утримуваних в РФ».

Читайте також: Порошенко поспілкувався зі звільненим з російської в'язниці Костенком

«Українська сторона і надалі робитиме все для підтримки наших незаконно ув'язнених в РФ громадян, незалежно від їх поглядів, переконань чи можливих запитань до них з боку українських правоохоронних органів. Наша задача - звільнити, витягти, допомогти, захисти права, добиватися консульського доступу. Всі інші питання - до інших органів і структур» - зауважила Геращенко.

Раніше вона повідомила, що  Костенко цю ніч проведе у посольстві України в Москві, а після прибуття до Києва його тимчасово розмістять у гуртожитку.

За словами Уповноваженого Верховної Ради з  прав людини Людмили Денісової,  Костенку буде надане тимчасове житло в Києві та статус внутрішньо переміщеної особи.

Підконтрольний Кремлю суд у Криму у 2015 році засудив Костенка за нібито заподіяння каліцтва співробітнику кримського "Беркута" під час Євромайдану у Києві.

Він відбував покарання у Кіровській області Росії. 3 серпня Костенко вийшов на волю.

Загалом у Росії й анексованому нею Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-