Денісова пропонує обміняти терориста Седікова на одного з українських політв'язнів

Денісова пропонує обміняти терориста Седікова на одного з українських політв'язнів

Укрінформ
Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова закликає представників України та РФ сприяти гуманітарному обміну засудженого за тероризм росіянина Олексія Седікова на одного з українських політв'язнів.

Про це йдеться в її повідомленні у Facebook.

"Я звернулась до Ірини Геращенко - представника України в гуманітарній підгрупі ТКГ з урегулювання ситуації на Донбасі, до МЗС України, до уповноваженого з прав людини РФ Тетяни Москалькової та до радника президента РФ, голови ради при президентові РФ з розвитку громадянського суспільства та прав людини Михайла Федотова щодо сприяння можливості гуманітарного обміну один на один. На Сенцова, Балуха, Клиха або Кольченка, яким, як і Седікову, потрібна медична допомога", - зазначила Омбудсмен.

Денісова повідомила, що Седіков, який відбуває покарання за тероризм у Бучанській колонії, подав заяву на ім'я президента РФ з проханням повернути його на територію Росії шляхом обміну на одного з українських політв'язнів.

"Цей лист був відправлений до МЗС України, щоб вони дипломатичною поштою відправили його на адміністрацію президента РФ", - написала вона.

Як повідомлялося, 31 липня Людмила Денісова відвідала в Бучанській виправній колонії №85 на Київщині громадянина Росії Олексія Седікова, який є заявленим у списку на відвідання в Україні російського омбудсмена Тетяни Москалькової.

Вона заявила, що самопочуття та умови утримання Седікова задовільні, але "за словами лікаря колонії, йому потрібна термінова операція".

Український режисер і політичний в'язень Олег Сенцов, засуджений російським судом до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у "терористичній діяльності" на території анексованого Криму, 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів у РФ.

24 травня за знак солідарності з ним оголосив голодування засуджений у РФ український солдат Олександр Шумков.

31 травня оголосив голодування засуджений до 10 років ув'язнення за однією справою із Сенцовим Олександр Кольченко, вимагаючи звільнити режисера. Утім, 7 червня він змушений був припинити акцію.

Читайте також: Росія не пустила правозахисників Amnesty до Сенцова

Український активіст Володимир Балух голодує з 19 березня на знак протесту проти рішення підконтрольного Росії кримського суду, який визнав його винним у зберіганні боєприпасів і засудив до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні, а також штрафу в розмірі 10 тисяч рублів (близько 4600 гривень). Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через прапор України у дворі свого будинку.

Нині в Росії й анексованому Криму утримують 64 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-