Супрун обіцяє лікування гепатиту С за рахунок держави та дешеві ліки

Супрун обіцяє лікування гепатиту С за рахунок держави та дешеві ліки

Укрінформ
За державною програмою лікування гепатиту С у 2018 році отримають лікування 6 тисяч осіб із зареєстрованої черги та додатково ще 2,5 тисячі осіб. Ті, хто не мають бажання чекати черги на лікування за державний кошт, можуть купити ліки в аптеках за зниженою ціною. 

Про це на брифінгу, присвяченому Міжнародному дню боротьби з гепатитами, сказала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В Україні офіційно зареєстровані майже 53 тисячі осіб з гепатитом С, багато людей не реєструються і не стають в чергу (на лікування - ред.), тому що не вірять, що їм допоможуть. Усі пацієнти з гепатитом С, які стоять в черзі на лікування, отримають сучасні якісні ліки безоплатно, починаючи з цього року. У 2018 році за державний кошт лікування отримають 6 тисяч пацієнтів. Це ті, хто має потребу негайно лікуватися або мають ускладнення, конфекцію з ВІЛ або жінки, які хочуть завагітніти», - сказала Супрун.

Вона поінформувала, що додатково на цей рік є можливість також пролікувати ще 2,5 тисячі осіб з гепатитом з черги очікування на лікування.

За словами Супрун, це стало можливими завдяки домовленості про зниження ціни для України на ліки від гепатиту та закупівлі їх через міжнародні організації.

Так, курс лікування препаратами останнього покоління  в США коштує близько 8 тисяч доларів і триває десь 12 тижнів. МОЗ закуповує інноваційні ліки за зниженою ціною у 89 доларів. Супрун наголосила, що ефективність лікування ними становить 90%, ці препарати використовуються в США, Канаді та європейських країнах. Крім того, цей курс лікування буде доступним не тільки пацієнтам з гепатитом, які очікують в черзі лікування за державний кошт.

«Курс лікування буде не тільки через державну програму, та сама ціна буде в аптеках. Ті, хто не хоче чекати черги, можуть купити його», - додала вона.

Очільниця МОЗ висловила сподівання, що до кінця 2019 року більшість людей з офіційного реєстру хворих на гепатит С зможуть пройти лікування. 

Читайте також: Краще не виходити: Супрун нагадала правила безпеки за негоди

Крім того, за її словами, важливо проводити вчасну діагностику на гепатит С. Тому частиною трансформації системи охорони здоров'я є обстеження  людей з груп ризику на гепатит та ВІЛ на рівні первинної допомоги.  

«Вже в цьому році сімейні лікарі будуть отримувати тест-набори для діагностики гепатиту С  і ВІЛ і це тестування будуть проводити пацієнтам, які мають високий рівень ризику», - сказала Супрун.

За останніми оцінками, близько 5% українців інфіковані вірусом гепатиту С,  фактично це 2 млн українців. Знають про свій статус та офіційно очікують лікування за державний кошт тільки 52,5 тис. осіб з гепатитом С.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-