Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Трохи медіафілософії, або Про книгу, яку раджу почитати

Трохи медіафілософії, або Про книгу, яку раджу почитати

Блоги
Укрінформ
У автора «Осиної фабрики» Іена Бенкса є несправедливо недооцінений цікавий роман - «Кроки по склу».

Цікавий він, принаймні для мене, не стільки сюжетом, скільки знаковою метафорою. Бенкс селить одну із героїнь роману у замок, який є для неї в’язницею (алюзію на "Замок" Кафки тут упускаємо). Замок незвичайний, наповнений великою кількістю книг різними мовами земної цивілізації. Усі мови уже забуті і нікому непотрібні, власне, як і ці книги, бо й цивілізації як такої нема. Замок із книгами – це все, що залишилось від епохи занепаду книгодрукування, як її називає автор. «Чи то світ потрясли якісь катаклізми, чи-то з’явились нові форми спілкування?» - гадає Бенксова героїня. 

Цей образ закинутого замку з томами проінтерпретованої історії і забутими мовами колись живої людської цивілізації дуже символічний в контексті усіх трансформацій, що переживає людство сьогодні, у тому числі в медіасфері. Бо таки-так - з'явились нові форми спілкування, які, як прогнозують деякі експерти, наближають епоху занепаду не лише книгодрукування, а й традиційної журналістики. Але digital не просто вбиває медіа (нещодавно Максим Саваневський про це докладно розповідав на одній із медійних конференцій), він трансформує нас із вами, наші ідентичності, і простір, в якому ми живемо. 

Один із негативних трендів такої трансформації - це те, що форма випереджає зміст. Ми маємо багато красивого/модного (візувалізованого, мультимедійного і т.д.), але часто беззмістовного контенту. Інформаційного сміття більшає, а інформаційний шум посилюється настільки, що ми перестаємо чути власні голоси, голоси здорового глузду. 

Замок Бенкса - це не просто кладовище книг і мов, тобто старих форм спілкування. Це як кладовище усіх цивілізаційних суперечок, через які розв'язувалися війни. Зрештою, обидва головні герої, поміщені в цей замок, - військові злочинці, які воювали по різні сторони у великій галактичній війні. І покарані заточенням у цей замок, вони змушені безкінечно розгадувати загадку: "Що буде, якщо на шляху сили, яку не можна зупинити, опиниться об'єкт, який не можна зсунути?". Чим не актуальне питання?

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-