Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Кому ж як не хорватам казати «Cлава Україні»!

Кому ж як не хорватам казати «Cлава Україні»!

Блоги
Укрінформ
Є фантастично яскравий поворот в найгучнішому скандалі цьогорічного Кубка світу з хорватським «Слава Україні!» Ви знаєте звідки взялися хорвати? Так, той самий народ, який населяє нині країну Хорватію, чия збірна вибила нарешті Росію з розіграшу ЧС-2018. Хорвати походять… з України, зокрема, з Прикарпаття. 

Є також версія, що плем’я з хорватською ідентифікацією базувалося і в районі сучасного Києва. Територія Києво-Святошинського району навколо нинішньої Білогородки – 30 км. по Житомирський трасі, проспекту Перемоги і бульвару Шевченка до Хрещатика - це теж колишні землі хорват. У селі Горбовичі – це 5 км. від Білогородки – археологи навіть відкопали поховання хорватського вождя. 

Саме з теренів сучасної України у середині першого тисячоліття хорватів витіснили гуни, прапредки нинішніх угорців, які прийшли з-за Уралу. І називалося ця в сучасному розумінні агресія – ВПН - Великим переселенням народів. Хорвати відкочували на Балкани, а гуни пройшли далі, в центр Європи, де, зокрема, осіли в сучасній Угорщині. А в Україні залишилися поляни з древлянами – переважно, лісові слов’янські племена, праукраїнці, тобто, до яких в агресивних гунів, схоже, не дійшли не лише руки, але й ноги…

Тобто все сходиться! Коли Огнєн Вукоєвич вигукував – Слава Україні! – це він свою прабатьківщину славив. Коли Домагой Віда присвячував футбольну перемогу над Росією київському «Динамо», а відтак – всій Україні – це він хотів подарунок зробити своїм близьким родичам, які просто (так склалося) тепер далекувато живуть. 

А ваті з цього приводу треба заспокоїтись: українці з ними – точно не «адіннарод». Втім, про це і без мене сказано багато безсумнівного…

Сергій Тихий

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-