Українське морозиво — якісне? Експерти стверджують, що так

Українське морозиво — якісне? Експерти стверджують, що так

Аналітика
Укрінформ
Українське морозиво експортують в понад 50 країн світу. Можливо, це і є показник того, що розмови про низьку його якість — таки перебільшення

Найсмачніший продукт дитинства – морозиво – огортає цілий шлейф міфів. Кажуть, його не слід їсти, коли болить горло, а якщо ласувати холодним десертом частенько, можна підхопити карієс або гастрит. А ще українці «на автоматі» підозрюють, що морозиво у нас не кращої якості, тож невідомо чого від нього очікувати більше - користі чи шкоди.

Загальний міф про шкоду морозива для здоров’я вчені розвіяли давно: за вмістом кальцію воно не поступається сиру, містить чимало корисних вітамінів (А, В1, В2, В12, С, D, Е, Р ) і мікроелементів і навіть бореться зі стресом. А ось щодо якості саме українського морозива, то в розпал сезону цей міф вирішила дослідити Асоціація виробників морозива та заморожених продуктів і зініціювала незалежну перевірку. Згідно з її результатами, якість нашого морозива на високому рівні. Відтак Укрінформ вирішив поцікавитися яке морозиво перевіряли, як цими результатами можуть скористатися споживачі і яка на сьогодні ситуація на ринку.

Принаймні, небезпечних інгредієнтів у складі морозива не знайшлося

Якість морозива інспектували в ДП “Укрметртестстандарт” на фізико-хімічні властивості, а для перевірки було відібрано вісім зразків — по два від найбільших виробників: «Житомирський маслозавод» (ТМ Рудь), «Ласунка» (ТМ Ласунка), «Фірма Ласка» (ТМ Ласка) і ФМ «Хладопром» (ТМ Хладик). Зазначимо, що перевірялося морозиво двох державних стандартів — 4733 та 4735 (Див. нижче).

Результати дослідження якості морозива, виготовленого за ДСТУ 4735:2007 // Дані - Асоціація українських виробників

Результати дослідження якості морозива, виготовленого за ДСТУ 4735:2007 // Дані - Асоціація українських виробників "Морозиво і заморожені продукти"

Результати дослідження якості морозива, виготовленого за ДСТУ 4733:2007 // Дані - Асоціація українських виробників
Результати дослідження якості морозива, виготовленого за ДСТУ 4733:2007 // Дані - Асоціація українських виробників "Морозиво і заморожені продукти"

Під час перевірки брали до уваги масову частку жиру, цукру та сухих речовин, наявність штучних барвників і немолочних жирів. За результатами інспекції в Асоціації офіційно заявили: морозиво повністю відповідає усім заявленим стандартам, з чого можна зробити висновок, що етикеткам на морозиві можна вірити.

Варто нагадати, що всього в Україні існує три стандарти якості морозива за ДСТУ: 4733, 4735 та 4734. Ці стандарти можна знайти на етикетці і одразу зрозуміти, яке морозиво ми купуємо. Найкращим вважається морозиво зі стандартом 4733 (морозиво молочне, вершкове, пломбір) — у його складі не повинно бути рослинних жирів, а консистенція повинна бути густою. У морозиво 4735 (морозиво з комбінованим вмістом сировини) вже додають пальмову та кокосову олії, і воно, на відміну від попереднього, водянисте і швидко тане. Морозиво стандарту 4734 (морозиво плодово-ягідне, ароматичне, шербет та лід) не містить жиру і його виробляють на основі плодово-ягідної сировини або на основі цукрового сиропу.

Українець з'їдає 2 кг морозива на рік, тоді як американець — 20 кг

Якщо поглянути на те, як змінюються споживацькі настрої щодо морозива, то тут все стабільно — в середньому українці їдять 85-86 тисяч тонн морозива на рік. І хоча за 2017-й порівняно з попередніми роками українці купили на 6 тисяч тонн морозива більше, та все одно ці показники відносно невеликі. На душу населення це близько 2-2,5 кілограмів. Для порівняння, в Європі та США цей показник більший в кілька разів – 8-12 кілограмів і 20-24 кілограми відповідно.

Різницю у споживчих апетитах можна пояснити тим, що у нас немає культури споживання морозива як такої. Про це розповів Укрінформу засновник лабораторії авторського морозива Ice cream studio Gelarty Массімо Джеларті:

Массімо Джеларті, засновник лабораторії авторського морозива Ice cream studio Gelarty // Фото: Юлія Овсяникова
Массімо Джеларті, засновник лабораторії авторського морозива Ice cream studio Gelarty // Фото: Юлія Овсяникова

“Культури споживання морозива у нас немає. Еталоном смачного морозива більшість українців досі вважає радянський пломбір, в кращому випадку - італійське джелато (яке, до речі, в 95 випадках зі 100 все одно робиться із готової синтетичної суміші). Радує дві речі: в Україні, зокрема, у Києві, починають з'являтися виробники автентичного морозива, такого, як робили у часи Марко Поло (який у XIII столітті привіз у Європу з Китаю рецепт морозива), Жерара Тирсена (французький кулінар, який придумав ванільне морозиво у 1649 році) і Франсуа Мессьяло (французький кулінар, винахідник крем-брюле). І друге, що радує: люди, які скуштували таке морозиво один раз, більше не ходять по морозиво до супермаркету”.

Але поки що автентичному морозиву надають перевагу лише одиниці, а масовий споживач орієнтується переважно на морозиво таки з супермаркету. На ринку українського морозива основними виробниками є “Житомирський маслозавод” (ТМ Рудь), “Ласунка” (ТМ Ласунка), “Львівський холодокомбінат” (ТМ Лімо), “Фірма Ласка” (ТМ Ласка) і ФМ “Хладопром” (ТМ Хладик). Причому, як повідомляють в Agroday з посиланням на дані дослідницької компанії AR-Group, перші два виробники займають 50,5% всього ринку. Так, у 2017-му частка “Житомирського маслозаводу”, який кілька останніх років займає лідерські позиції на ринку морозива, становила 26,7%, а “Ласунки” - 23,8%. Тобто ринок морозива в Україні характеризується високою концентрацією: маємо кілька основних гравців і багато дрібних. Про таку концентрацію свідчить поступове зменшення гравців на ринку – станом на 2017-й їх налічувалося близько 30, тоді як 5-6 років тому близько 50.

Ігор Бартковський, президент Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти»
Ігор Бартковський, президент Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти»

Цікаво, що імпортного морозива у нас дуже мала частка. Ігор Бартковський, президент Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти», розповів, що імпорт морозива в Україні за підсумками 2017 року всього склав 263 тонн, або 0,3% від загального обсягу виробництва. На думку пана Бартковського, якість українського продукту опосередковано підтверджує те, що морозиво постачається в Україну тільки з шести країн (Італії, Чехії, Данії, Німеччини, Польщі, Румунії), але експортується в більш ніж 50 країн світу. Найбільше — в Ізраїль, Грузію, Литву, Болгарію, Чехію, Молдову. “Обсяг експорту морозива за підсумками 2017 року склав 5,07 тисяч тонн, що на 13,5% вище показника позаминулого року”, - говорить Ігор Бартковський.

За словами президента асоціації, нинішнього сезону на ринку морозива теж зростатимуть як обсяг виробництва продукції, так і її експорт. У січні-травні цього року морозива уже виготовили 42,8 тисяч тонн, що більше на 2% порівняно з аналогічним періодом 2017 року. “Плюс в цьому році дуже раннє літо, і температурні режими сприяли тому, що українці активно купували морозиво”, - резюмує Бартковський.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-