Денісова звернулась до російського омбудсмена стосовно Гриба і Клиха

Денісова звернулась до російського омбудсмена стосовно Гриба і Клиха

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулась до робочого Апарату Уповноваженого з прав людини Російської Федерації у зв'язку з побиттям під час етапування Павла Гриба і примусового лікування в психлікарні Станіслава Клиха.

Про це повідомляється на сайті українського омбудсмена.

"Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини отримана інформація про те, що під час етапування в пенітенціарний заклад м. Ростов-на-Дону громадянин України Павло Гриб був жорстоко побитий іншими ув’язненими. Крім того, у Павла відібрали всі речі та продукти харчування, які напередодні були передані представниками Генерального консульства України. Також стало відомо, що 20-річний український політв’язень страждає сильним головним болем та слабкістю, йому не надають необхідні ліки", - сказано у повідомленні.

З огляду на вищевикладені події, до робочого Апарату Уповноваженого з прав людини РФ було підготоване звернення, де, зокрема, зазначається, що "стан здоров’я Павла Гриба та порушення його права на особисту безпеку, гарантованого кримінально-виконавчим законодавством Російської Федерації, викликає велику стурбованість".

Також у листі виражено прохання вжити всіх необхідних заходів для дотримання прав Гриба, надати йому необхідну кваліфіковану медичну допомогу, а також усіляко сприяти забезпеченню особистої безпеки як Павла, так і інших ув’язнених громадян України на території Російської Федерації.

Читайте також: Павла Гриба побили російські в'язні

У іншому зверненні до робочого Апарату Уповноваженого з прав людини РФ йдеться, що омбудсмен України неодноразово направляла листи на адресу російського Уповноваженого щодо сприяння проведенню незалежного медичного обстеження Станіслава Клиха. Однак, відповіді на ці листи не отримані.

Крім того, йдеться у повідомленні, стало відомо, що Клиха повторно помістили до Обласної психіатричної тюремної лікарні у м. Магніторгорську. "Згідно наявної інформації, ув’язнений жодного разу не надавав дозвіл на госпіталізацію й до нього застосовується примусове лікування невідомими препаратами", - сказано в інформації.

У листі висловлено прохання повідомити про підстави переводу Станіслава Клиха у вказану медичну установу з наданням відповідних документів та вкотре висловлене настійне прохання сприяти проведенню незалежного медичного обстеження українського політв’язня українськими або іноземними лікарями.

Читайте також: Незаконно засуджений в РФ Клих знайшовся в тюремній психлікарні

Як повідомляв Укрінформ, 3 липня, російська правозахисниця Тетяна Щур повідомила, що незаконно засуджений в Російській Федерації громадянин України Станіслав Клих знайшовся у Магнітогорську в Обласній психіатричній тюремній лікарні.

26 червня Станіслава Клиха відвідував адвокат Роман Качанов. Він розповів, що Станіслав перебуває в дуже поганому стані і свідомість його нечітка. І працівники в'язниці сказали, що його госпіталізують в обласну психіатричну лікарню в Магнітогорськ. Наступного дня йому дзвонила мама, і у в'язниці їй сказали, що його вже там немає.

Про побиття ув'язненого в РФ українця Павла Гриба під час етапування до Ростова-на-Дону російськими в'язнями 3 липня повідомив його батько Ігор Гриб, пославшись на інформацію від адвоката.

"Адвокат Марина Дубровіна пробилась у СІЗО-4 на побачення до Павла. Він повідомив, що під час етапування до Ростова-на-Дону був жорстоко побитий іншими російськими в'язнями, коли ті довідались за якою статтею Паша звинувачується", - повідомив він.

Всього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-