Денісова: Якщо я не можу потрапити до наших політв’язнів, то і Москалькова не зможе до своїх

Денісова: Якщо я не можу потрапити до наших політв’язнів, то і Москалькова не зможе до своїх

Відео
Укрінформ
Доступ українського та російського омбудсменів до в’язнів повинен відбуватися синхронно і на принципах взаємності.

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявила уповноважений Верховної Ради Людмила Денісова.

"Наш президент виконав усі домовленості. Він дійсно зняв заборону на в'їзд Тетяни Москалькової до України. Але все інше потребує синхронності і взаємності у діях. Якщо я не можу потрапити до наших політв’язнів, то і пані Москалькова не може потрапити до їхніх громадян, які знаходяться на території України", – сказала вона.

Читайте також: Москалькова потрапить до Одинцова, коли Денісову пустять до Сущенка - депутат

Денісова відзначила, що сьогодні не прибуде до України для зустрічі з Тетяною Москальковою, оскільки перебуває зараз на території Росії, аби зустрітися з Романом Сущенком.

Український омбудсмен пояснила, що всі терміни щодо його відвідування було анульовано напередодні.

"У них було тільки чотири доби для того, щоб розглянути наше звернення. Але вчора вони нас не повідомили. Вже наше посольство зробило ноту до МЗС РФ і з заявою звернулося до голови Московського міського суду, і зараз ми хочемо вручити це особисто", – зазначила вона.

Читайте також: РФ зриває домовленості про "дзеркальний" допуск омбудсменів — Геращенко

Також вона прокоментувала неузгодженість у графіках із російською колегою.

"Я спілкуюсь кожного дня, кожної години з пані Москальковою, але, на жаль, вона не вирішує питання щодо допуску мене до наших політв’язнів. Тому у мене є з нею контакт, вона знає усі плани, наміри, усі ноти МЗС України до МЗС РФ, але коли я їй щось пропоную, вона говорить, що їй треба узгодити. Вона не може це погодити з іншими, їй не погоджують інші державні установи, які мають право і повинні прийняти рішення з домовленості президентів двох країн", – зазначила Денісова.

Читайте також: ЄСПЛ не надав прямої відповіді на вимогу надати Денісовій доступ до Сенцова

Вона наголосила, що, попри домовленості президентів двох країн, РФ влаштовує перешкоди для відвідування нею українських політв’язнів.

Як повідомляв Укрінформ, після телефонної розмови президентів України і Росії уповноважені з прав людини двох країн домовилися відвідати по 34 ув'язнених.

Український омбудсмен Людмила Денісова з 15 червня перебуває в Росії, але їй постійно відмовляють у зустрічах з українськими політв'язнями. Досі вона не змогла відвідати жодного з них.

Читайте також: Ар'єв підозрює "домовленості" між генсеком РЄ і Путіним щодо долі Сенцова

Російський уповноважений Тетяна Москалькова прибула до Києва 26 червня вранці. Вона вже зустрілася з моряками судна "Норд", затриманого в акваторії Азовського моря 25 березня під прапором Росії. До засудженого в Україні кримського дезертира Максима Одинцова її не допустили, оскільки вона не мала всіх необхідних документів.

Загалом у Росії й анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-