НСЖУ занепокоєна законопроектом про блокування сайтів без рішення суду

НСЖУ занепокоєна законопроектом про блокування сайтів без рішення суду

Укрінформ
НСЖУ впродовж року виступила на захист прав журналістів у 190 випадках.

На цьому наголосив голова НСЖУ Сергій Томіленко, звітуючи про підсумки першого року роботи організації за керівництва, обраного з'їздом журналістів навесні 2017 року, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ключовий показник - той, що за останній рік Національна спілка журналістів України виступила на захист порушень прав журналістів у 190 випадках. Це захисти і телеканалів, і окремих журналістів, журналістів-розслідувачів, національних медіа, місцевих медіа. Фактично ключове завдання, яке ми ставимо, - бути тією структурою, яка захищає журналістів. Бо тих, хто критикує, хто нападає, хто атакує, вдосталь в Україні і кожного дня ми бачимо певні ініціативи щодо спроб згортання прав журналістів. Але наша ключова мета - це захистити право журналістів на професію, на свободу слова, і в цивілізований спосіб обговорювати ті ситуації, коли журналісти або медіа можуть бути неправі", - сказав Томіленко. 

Він уточнив, що НСЖУ нараховує на сьогодні 19 тисяч членів, об'єднаних в 24 регіональні організації. Спілка інтегрована в міжнародний журналістських рух, є членом Європейської федерації журналістів та Міжнародної федерації журналістів і захищає інтереси українських журналістів як в Україні, так і за кордоном.

"За останній рік одна з ключових загроз - це фізична небезпека українських журналістів, що йде як на тлі атак, так і на тлі системної безкарності за напади і злочини проти журналістів", - підкреслив голова НСЖУ.  

Він зазначив, що в рамках напрямку фізичної безпеки НСЖУ спільно із партнерськими громадськими організаціями запровадила індекс фізичної безпеки журналістів і щомісяця оприлюднює кількість нападів, застосування сили до журналістів при виконанні професійних обов'язків. 

Читайте також: Гройсмана просять заборонити підвищення тарифів на доставку газет

"Ключова наша вимога - це проведення спеціальних парламентських слухань з питань свободи слова та фізичної безпеки журналістів. Вперше це звернення ми оприлюднили 20 липня 2017 року, у день роковин по смерті Павла Шеремета, і вимагаємо як публічного звіту щодо розслідування вбивства Павла Шеремета, так і проведення парламентських слухань", - наголосив Томіленко.

Водночас, на його думку, політики  не демонструють уваги до цієї теми. 

"Останні недружні дії Верховної Ради минулого тижня - коли ніби спонтанно, але набралася більшість у Верховній Раді, яка підтримала законопроект, що може дозволяти позасудове блокування сайтів в Україні. В той час, коли майже рік ми не можемо добитися 226 голосів, щоб призначити дату парламентських слухань", - сказав голова НСЖУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-