Більшість українців упевнені, що в країні є свобода слова

Більшість українців упевнені, що в країні є свобода слова

Опитування
Укрінформ
Рівень свободи слова в Україні у 2018 році не відрізняється від рівня 2013 року. Це засвідчили результати соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології.

На цьому наголосила експерт зі стратегічних комунікацій ГО "Інформаційна безпека" Тетяна Попова під час презентації в Укрінформі цього дослідження. 

"Тішить те, що більшість - 55% - громадян України вважають, що свобода слова в нас усе-таки існує. Не тішить, що дані майже не відрізняються від 2013 року - 34,6% вважають, що її в нас або немає частково, або зовсім немає - це дуже велика кількість населення. Це означає те, що і можновладцям, і політикам, і медіаорганізаціям  треба ще багато чого зробити, аби змінити це ставлення", - підкреслила Попова. 

Як зазначив  голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, в Україні є журналісти і ЗМІ, які критикують політиків, владу, тобто є певне багатоманіття медіапростору. Водночас є  актуальні загрози свободі слова, порушення прав журналістів, є тривожна ситуація, зокрема викликана війною на сході України, переслідуванням українських журналістів у окупованому Донбасі, в Криму, в Росії. 

"Але в комплексі рівень свободи слова, який фіксує суспільна думка України, відповідає рівню, який був 5 років тому. Тож ми закликаємо політиків реально зважати на позицію журналістів, на суспільну думку і докладати зусиль до того, щоб рівень відчуття і сприйняття свободи слова в Україні був набагато вищий", - сказав Томіленко.   

Читайте також: Журналіст, який викрив допінг в російському спорті, отримав вищу нагороду в Німеччині

Голова НСЖУ також  зазначив, що після Революції Гідності були загальні очікування, що тема свободи є ключовою характеристикою для українців, що свобода слова захищена, що той, хто критикує, не є переслідуваний за свої меседжі, за свою професійну роботу. 

"Ми хотіли би, щоб українці гордилися високим рівнем свободи і зокрема свободи слова. Це мав би бути відчутний прогрес порівняно з попередніми періодами в нашій історії. На жаль, сьогодні його немає. Громадяни України не фіксують зростання віри в реалії свободи слова в Україні", - підкреслив Томіленко.

Як зазначалося, Всеукраїнське дослідження "Думки і погляди населення України (Омнібус)" провів Київський міжнародний інститут соціології з 10 травня по 6 червня 2018 року (польовий етап тривав з 18 травня по 5 червня) - вивчалися думки дорослих жителів України віком 18 років. Загалом у рамках дослідження проведено 2025 інтерв'ю з жителями 110 населених пунктів України. Дані репрезентативні для всього населення України, крім окупованих територій Донбасу та Криму. 

Похибка вибірки залежить від відсотка, зафіксованого в дослідженні: при 50% - максимальна похибка вибірки не перевищує 3%; для відсотків, що близькі до 10, - похибка становить 1,5-2%.

Статистична похибка вибірки не перевищує: 

3,3% для показників, близьких до 50%; 

2,8% для показників, близьких до 25 або 75%; 

2,0% для показників, близьких до 12 або 88%; 

1,4% для показників, близьких до 5 або 95%; 

0,7% для показників, близьких до 1 або 99%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-