Польські історики запевняють: поховання у Грушовичах стосуються довоєнного періоду

Польські історики запевняють: поховання у Грушовичах стосуються довоєнного періоду

Укрінформ
Людські останки, виявлені на місці колишнього пам'ятника УПА у Грушовичах, належать до передвоєнного періоду, відтак не можуть належати членам УПА.

Таку думку в ефірі католицького радіо Siodma9 висловила в середу заступник директора Бюро пошуку й ідентифікації ІНП Польщі Анна Шельонг.

"На думку археологів і медика cудової медицини, який був присутній під час робіт, це — цивільні поховання, які походять з передвоєнного періоду. Там є скелети як чоловіків так і жінок і немовлят", - підкреслила Шельонг.

Вона зазначила, що про довоєнний характер поховань свідчить наявність біля останків монет довоєнного періоду, які за тогочасною традицією клали у долоні померлих.

Представниця ІНП Польщі зазначила, що зараз готується детальний звіт з проведення розкопок, який буде передано українській стороні. Відтак, це буде підставою до подальших дискусій з українською стороною.

"Наші висновки спираються на знаннях експертів, які мають значний досвід в пошукових та ексгумаційних роботах, і ми далекі від того, аби висувати теорії на основі якихось припущень, що не підтверджуються фактами і реальністю", - констатувала вона.

Шельонг також повідомила, що українська сторона, після виконання відповідних вимог, матиме змогу вести розкопки у місці поховань в Польщі, зокрема і в Грушовичах. Натомість, польська сторона також хоче отримати дозвіл на розкопки в Україні.

Шельонг повідомила, що 16 травня ІНП Польщі передало українській стороні перелік з 10 місць, де польська сторона хотіла б вести розкопки в Україні. Йдеться, зокрема, про місця поблизу Львова, де поховані захисники Львова 1939 року, а також жертви Волинської трагедії.

Як інформувалося, після проведення триденних археологічних розкопок у Грушовичах думки українських та польських експертів, які брали участь у розкопках, розділилися. Зокрема, секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета, який був на місці розкопок, написав у Фейсбуці, що за попередніми висновками групи українських експертів, серед 18 поховань є щонайменше три поховання воїнів УПА. Натомість, польські експерти з Інституту національної пам’яті наполягають, що проведені археологічні й судово-медичні дослідження не дають підстав стверджувати, що на місці демонтованого пам'ятника виявлено могили членів УПА.

Читайте також: Ексгумація останків з Грушович може розв'язати суперечку - Дещиця

Посол України в Польщі Андрій Дещиця в коментарі Укрінформу зазначив, що суперечку між обома сторонами може розв'язати проведення ексгумації останків, виявлених на місці проведення археологічних розкопок.

Нагадаємо, українсько-польські історичні відносини загострилися у квітні 2017 року, коли польські націоналісти за підтримки місцевої влади знищили на кладовищі в селі Грушовичі поблизу Перемишля пам'ятник воякам УПА. Відразу після цього Київ заблокував проведення поляками ексгумацій в Україні, наполягаючи на відбудові знищених вандалами за останні роки на півдні Польщі українських місць пам'яті. Проблему не вирішено й досі. Польська сторона наполягає на розблокуванні можливості ведення пошуково-ексгумаційних робіт в Україні, а українська — на необхідності відбудови зруйнованих місць пам'яті.

ФотоО: РАР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-