Міносвіти може дати до 3 мільйонів за морські дослідження

Міносвіти може дати до 3 мільйонів за морські дослідження

Укрінформ
Міністерства освіти і науки України відновлює морську науку. Вже стартував конкурс для дослідників і створюється концепція розвитку до 2023 року.

Про це повідомляє прес-служба МОН.

«Щороку, оголошуючи конкурс, ми затверджуємо пріоритетні напрямки, за якими учасники можуть подавати свої проекти. Цього разу таких напрямів 5: літературознавство, мовознавство та мистецтвознавство; соціально-історичні науки; право; інфраструктурні дослідження; а також вперше - морські дослідження», - розказав генеральний директор директорату науки МОН Дмитро Чеберкус. 

 Переможці отримають бюджетне фінансування, від 600 до 3 млн грн, на свої наукові розробки на 2 або 3 роки, починаючи з 2019-го. 

За словами Чеберкуса, така новація є дуже важливою, адже анексія Криму завдала критичних втрат українському науково-дослідний потенціал в цій сфері. 

«Після анексії ми втратили більшість ключових наукових установ та вишів, що досліджували моря, разом з їх інфраструктурою – лабораторіями, станціями, науково-дослідними суднами тощо. Зокрема, у нас відібрали контроль над унікальними базами даних багаторічних досліджень Світового океану, Чорного і Азовського морів. На жаль, науковий потенціал України в цій сфері зменшився до мінімуму за всі роки Незалежності. Однак зараз ми починаємо системну роботу над відновленням нашої морської науки», – зазначив очільник директорату. 

Читайте також: Більшість новаторських ідей має втілюватись у реальні проекти - Кубів

 Конкурс відбудеться в кілька етапів. До 1 липня триватиме перший, який проводять самі виші та установи в єдиній електронній системі «Наука в університетах». Відібрані роботи подадуть на експертизу до відповідних секцій. Це другий етап. На основі експертизи Наукова рада МОН затверджує перелік переможців конкурсу. Їх оберуть до 20 вересня. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-