ІМІ розповів, хто в Україні найбільше посягає на свободу слова

ІМІ розповів, хто в Україні найбільше посягає на свободу слова

Укрінформ
Упродовж минулого року в Україні зафіксовано 281 порушення свободи слова.

Про це заявила виконавчий директор ГО "Інститут масової інформації", представник в Україні міжнародної організації "Репортери бе кордонів" Оксана Романюк під час круглого столу в Укрінформі до Всесвітнього дня свободи преси.

"У 2017 році ми зафіксували 281 порушення свободи слова в Україні. Поки що у мене складається враження, що ми зависли в просторі і нам потрібен рух... Зараз треба вживати додаткових заходів для поліпшення захисту свободи слова", - сказала вона.

Романюк додала, що основними порушниками прав журналістів є приватні особи (156 нападів за 2017 рік).

"Це - учасники акцій протесту, учасники ДТП, є випадки, коли атакували вчителі, лікарі. Це не дуже хороший сигнал і свідчить про недовіру до журналістів у суспільстві" , - зауважила вона.

За словами Романюк, на другому місці за кількістю перешкоджань журналістам опинилися місцеві чиновники, на третьому - правоохоронці.

Виконавчий директор ІМІ зауважила, що до п'ятірки регіонів, де найчастіше траплялися порушення свободи слова, належать Київ (80 випадків), Луцьк (24), Миколаїв (20), Полтава (18), Одеса (15). Крім того, у Криму зафіксовано 16 порушень свободи слова.

Читайте також: В ОБСЄ назвали низку загроз для свободи преси

"Великі питання до губернаторів цих регіонів, до представників правоохоронних органів, бо ми поглянули, як розслідуються справи у цих регіонах. І в Луцьку, і в Полтаві, і в Миколаєві ми бачимо, що заяви від журналістів реєструються як звернення громадян, а не відкриваються провадження", - заявила Романюк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-