До Києва повернулася 22 Українська антарктична експедиція

До Києва повернулася 22 Українська антарктична експедиція

Фото
Укрінформ
У Києві в Національному Антарктичному центрі України відбулася урочиста зустріч зимівників 22-ї Української антарктичної експедиції, а також учасників цьогорічної сезонної експедиції. 

На важливості роботи українських вчених в Антарктиді  та значущості результатів їх наукових досліджень під час зустрічі наголосила міністр освіти та науки Лілія Гриневич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Україна веде неперервний ряд спостережень на станції  з 1996 року, і низка параметрів клімату та атмосфери відстежуються на цій станції найдовше з усіх станцій в Антарктиці, з 1940-60-х років. І важливо кожен рік безперервно отримувати дані, щоб мати повну картину змін в атмосфері, магнітосфері, клімату та біосфері Землі. І тут слід зазначити внесок 22-ї антарктичної експедиції , яка не тільки успішно забезпечила продовження попередніх досліджень, але й започаткувала принципово нові інновації", - сказала Лілія Гриневич.

Серед іншого - вивчення структури та будови антарктичних льодовиків за допомогою георадарів українського виробництва, багаторічне співробітництво з американськими вченими у вивченні магнітосфери Землі, новітні розробки при дослідженні екосистем Антарктики і багато іншого. Також українські вчені ведуть наукові спостереження щодо впливу змін клімату на природу, і ними вже зафіксовані зміни в тваринному світі в районі розташування станції "Академік Вернадський". Так біологи експедиції зафіксували зменшення популяції одного з видів пінгвінів - пінгвін Аделі - та міграцію їх в більш холодні райони континенту. Натомість збільшується кількість Віслюкового пінгвіна. Окрім цього,  українські вчені досліджували  і рослинний світ Антарктиди: через потепління в досліджувальній зоні розширилися площі квіткових рослин. Всі ці дані та інші результати роботи українських вчених свідчать про вплив змін клімату на природний світ.

"Для України, для всього світу дослідження в цьому сегменті Антарктики дуже важливі, тому що саме в ньому спостерігається підвищення температури. І за останні 50 років температура там підвищилася  на 3 градуси. Потепління відбувається досить швидко порівняно з іншими місцями на планеті, тому нам додасться, як вартовим,  відслідковувати ці зміни саме в цій точці планети", - сказала Гриневич.

Читайте також: Українські полярники планують експедиції на обидва полюси

Вона наголосила на необхідності збільшувати не тільки фінансування станції "Академік Вернадський", а й  провести модернізацію інфраструктури станції. Окрім збільшення фінансування з 49 млн грн в 2017 році до 70 млн грн в 2018 році, на ці цілі будуть виділятися додаткові кошти. 

Нагадуємо, що 21 березня 2018 року на станцію «Академік Вернадський» вирушила 23 Українська антарктична експедиція, яка розпочне  5 нових типів біологічних досліджень.

Зустріч 22-ї Української антарктичної експедиції/ Фото Юлії Овсяннікової

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-