Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

«І мертвим, і живим, і ненародженим»... Що ці слова означають для нинішніх українців?

«І мертвим, і живим, і ненародженим»... Що ці слова означають для нинішніх українців?

Блоги
Укрінформ
Мова йде про новий суспільний договір, якого потребує українське суспільство

Думки вголос.

Проводив учора своїм студентам екскурсію у Каневі. Відвідали могилу Шевченка. Говорили з молоддю про сокровенне, про заповіти Кобзаря нашим поколінням. «І мертвим, і живим, і ненародженим»... Про що ці слова кажуть нам сьогодні, що означають для нинішніх українців?

Особисто для мене ця фраза вказує на суть ключового завдання, яке стоїть сьогодні перед нами – здійснення докорінних змін. Не поверхових, не тимчасових, а закорінених у наших звичаях, традиціях та історії. І спрямованих у майбутнє. Вони мають проростати з ПРАВДИ, основоположних цінностей та усвідомлених цілей, як партнерство між живими, мертвими і ненародженими. Мова йде про новий суспільний договір, якого потребує українське суспільство. Це перезаснування держави, яке поверне її до життя, відновить авторитет, зробить успішною.

Цей суспільний договір – це партнерство. Воно засноване на землі. Як годувальниці – джерела життя, як батьківщини – місця осідку, як громади – втілення людської природи, як влади-держави – мети спільних прагнень. Адже земля – це найбільша підстава співіснування та порозуміння.

Це партнерство, яке потребує віри. Вона найкраще характеризує вільну людину.

Це партнерство, що народжується у праці. У силі плуга і силі меча. У руках вправного господаря і мужнього воїна ця сила створює власність і свободу, гарантує лад і безпеку.

Воно спирається на демократизм як форму співжиття в самоврядній громаді – живому народовладді, що здійснюється за спільною згодою, а не примусом і насильством.

І, врешті-решт, це партнерство, що неможливе без свободи.

Де вона проростає відповідальністю, там постає порядок. А де зростає у безконтрольності – панує безлад і запустіння.

Все це разом заповідав нам геній Шевченка. У короткій, але змістовній фразі про зв’язок поколінь як запоруку порозуміння та успіху.

Роман Безсмертний

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-