Затоплення

Затоплення "ядерної" шахти на Донбасі може стати другим Чорнобилем - Семерак

Укрінформ
Можливе затоплення бойовиками шахти "Юнком" під Єнакієвим є нічим іншим, як тероризмом та шантажем, що несе загрозу для здоров’я та життя громадян.

Про це сказав міністр екології і природних ресурсів України Остап Семерак за результатами засідання Комітету парламентської асоціації Україна–ЄС у Страсбурзі, передає прес-служба відомства.

"Планами бойовиків збентежені не лише експерти - атомники, а й міжнародні організації, відповідальні за безпеку в регіоні. Я поінформував європейських парламентарів про цю надзвичайну ситуацію, де наполягав про внесенні цього питання до всіх переговорних груп по врегулюванню ситуації на Донбасі і зокрема, на  допущенні представників місії ОБСЄ для здійснення екологічного моніторингу на "Юнкомі", - пояснив Семерак.

Міністр екології підтвердив, що за оцінками фахівців шахта становить серйозну загрозу для екологічної безпеки не лише України, а й сусідніх країн.

"Те, в що "бавляться" бойовики є нічим іншим як тероризмом та політичним шантажем, який ставить під загрозу найдорожче, що є у людини – її життя. Це поза межами нормального людського сприйняття. Наше спільне з міжнародною спільнотою завдання  - не допустити радіаційної катастрофи", - прокоментував Семерак.

За словами міністра, довкілля Донбасу, який є однією з найбільш техногенно обтяжених областей не тільки в Україні, але й у Європі, викликало занепокоєння і в докризові часи, але зараз екологічна ситуація погіршується і може призвести до катастрофи.

Читайте також: Затоплення «ядерної» шахти на Донбасі: радіаційний бруд – аж до Азова

Під час засідання Парламентської асоціації у Страсбурзі також було порушено питання надання фінансової, технічної та експертної допомоги для зменшення  екологічних наслідків російської агресії та запобігання екологічній і гуманітарній катастрофі на Донбасі.

"Ситуація із "Юнкомом" - жахливий приклад того, що екологічні проблеми справді не мають мап та кордонів. Ми також маємо усвідомлювати, що на непідконтрольних територіях, крім "Юнкома", є ще 35 непрацюючих шахт, затоплення яких тільки поглибить вже наявну екологічну кризу на Донбасі", - зауважив Семерак.

Міністр екології нагадав, що торік ОБСЄ на замовлення Мінприроди провела попередній моніторинг екологічної ситуації. Вже тоді експерти стверджували, що затоплення цих шахт може впливати на стан підземних вод по всій території Донецької та Луганської областей і за їх межами. Також подальше затоплення шахт може впливати на рівень грунтових вод, спричинити просідання грунтів, що може призвести до руйнування промислових і інфраструктурних об'єктів, газо- і водопроводів.

"Ми зацікавлені у розширенні нашої співпраці з міжнародним співтовариством в екологічній оцінці та аналізі, оцінюванні та зменшенні екологічних наслідків, що виникають у результаті військового конфлікту на Сході України, та в майбутньому – у відновленні та покращенні навколишнього середовища мирного Донбасу. Зокрема, наш наступний спільний проект з ОБСЄ передбачає проведення комплексної оцінки екологічного стану басейну річки Сіверський Донець", - резюмував міністр.

Нагадаємо, нещадавно окупаційна влада так званої "Донецької Республіки" оголосила про затоплення шахти "Юнком".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-