Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Я сьогодні програла каву Віктору Чумаку

Я сьогодні програла каву Віктору Чумаку

Блоги
Укрінформ
Я була впевнена , що ВР скасує е-декларування для неурядового сектору.

На жаль, зала поляризувалася й розділилася, половина підтримувала проект опозиції, половина президентський, деякі зайняли жорстку позицію неголосування за жоден. 

Дозволю нагадати передисторію питання, яку всі забули, чи роблять вигляд, що забули. Коли приймали закон про е-декларування, він був визнаний геніальним й всі дискусії про вдосконалення автоматично зараховувалися зрадою й голосно таврувалися. Закон - важливий і принциповий, але не ідеальний, як і його реалізація (чого варта "робота" сайту НАЗК перші два роки, коли подати декларацію було просто нереально, він весь час лежав, й над декларантами дехто насміхалися й знущалися, мовляв, так вам і треба). Але ключовий недолік закону виліз в 2017, бо там була норма про військових, які мали скласти зброю і мчати з фронту в пошуках інтернету , аби подати декларацію. Парламент ЗОБОВ‘ЯЗАНИЙ був виправити цю свою помилку. В той же час частина депутатів знову кричала, що в геніальний закон не можна вносити жодних змін, й військові їх зовсім не турбували, інші депутати коаліції виступили з публічною позицією, що проголосують за зміни до закону, якщо разом зі скасуванням декларування для військових буде внесено норму для декларування тих, хто отримує грантову допомогу. Й 226 набиралося тільки за такої правки. Ці депутати й зараз займають свою позицію, це їх право. 

Я завжди буду підтримувати українську армію і військових. Це мій мотив голосування у березні минулого року. Це ВР зробила помилку по декларуванню військових і ми мали її виправити. Й ті, хто за це не голосував - нехай пояснять свою позицію армії, (як правило, ці депутати на фронті ніколи й не бували). Й мене бентежить, шо армію з таким запалом з трибун і наззовні захищає мало хто з депутатів...

В політиці бувають помилки. Важливо їх вміти визнавати і виправляти. І не лише в політиці. Робота сайту НАЗК в перший рік була суцільним кошмаром! Але кожна заява про це сприймалася як зрада, й на тебе накидалися, хоча всі депутати й інші декларанти визнавали, що витратили тижні свого життя на спробу подати декларацію, а сайт висів. Так а можна, нарешті, надати повну інформію, хто його розробляв, наскільки він захищений, скільки коштував й хто відповідає за його глюки? 

Помилкою було декларування військових. Ми, слава Богу, це виправили. 

Помилкою - іміджевою і політичною - є норма про е-декларування для активістів. Погано, що сьогодні не вистачило компромісу і політичної волі це змінити. Впевнена, в нас ще є шанс 5 квітня проголосувати зареєстровані законопроекти, або терміново сісти авторам всіх альтернативних, напрацювати спільний, й приняти. Думаю, я ще виграю свою каву у Віктора Чумака й разом з колегами ми знайдемо компроміс. Що е-декларування для неурядового сектору буде скасовано.

Fb

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-