Стали відомі подробиці обміну українських прикордонників

Стали відомі подробиці обміну українських прикордонників

Фото
Укрінформ
Обмін двох викрадених в жовтні 2017 року українських прикордонників на двох російських відбувся в пункті пропуску "Гоптівка" у Харківській області.

Подробиці обміну кореспондентові Укрінформу розповів начальник прес-служби Харківського прикордонного загону лейтенант Дмитро Кальницький.

"Обмін стався на нейтральній смузі: росіяни повернули викрадених спецслужбами РФ в жовтні 2017-го біля кордону в Сумській області двох українських прикордонників Богдана Марцоня і Ігоря Дзюбака. При цьому Україна передала російській стороні затриманих влітку 2017 року в Херсонській області військовослужбовців Прикордонної служби ФСБ Росії Володимира Кузнєцова і Аскара Кулуба", - зазначив Кальницький.

За його словами, процес обміну транслювався з камер відеоспостереження в пункті пропуску "Гоптівка".

"В церемонії обміну брав участь голова Держприкордонслужби України генерал Петро Цигикал. Він привіз апаратуру супутникового зв'язку і надав українським прикордонникам можливість зв'язатися безпосередньо з Президентом України Петром Порошенком", - додав Кальницький.

За його словами, українські прикордонники відповіли на запитання журналістів, у тому числі, про умови утримання в полоні - мовляв, все було нормально.

Як стало відомо, відразу після цього українських прикордонників відправили вертольотом до Києва.

Як повідомляв Укрінформ, українських прикордонників - Богдана Марцоня і Ігоря Дзюбака - обміняли за сприяння Президента України на двох російських прикордонників, затриманих у липні 2017 року на адмінкордоні з окупованим Кримом в Херсонській області. За словами голови Держприкордонслужби України Петра Цигикала, "вирішував питання безпосередньо Президент України". Цигикал підкреслив, що проводилися дуже складні переговори з країною-агресором.

Читайте також: Визволеним прикордонникам нададуть необхідну медичну допомогу - Порошенко

Дзюбак і Марцонь пропали без вісті на кордоні з Росією в Сумській області 3 жовтня. Потім стало відомо, що вони були затримані російськими силовиками і заарештовані судом у Брянській області. Їх взяли під варту на два місяці за звинуваченням у незаконному перетині кордону.

В Держприкордонслужбі повідомили, що по цій статті в Росії українцям загрожує ув'язнення до 6 років. 26 лютого затриманих у Сумській області українських прикордонників перевели з Москви до Брянська. Росія погодилася обміняти українських прикордонників на затриманих в Херсонській області військовослужбовців прикордонної служби ФСБ Росії Аскара Кулуба і Володимира Кузнєцова, яких затримали 30 червня 2017-го прикордонники Херсонського загону спільно з військовослужбовцями ЗСУ на березі Перекопської затоки.

Читайте також: Українських прикордонників обміняли на двох російських

За словами голови прикордонної служби, під час допиту військові РФ розповіли, що "виконували роль учбових порушників кордону під час навчань, але збилися з маршруту".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-