Новий закон про освіту: кількість годин рідної мови визначає школа

Новий закон про освіту: кількість годин рідної мови визначає школа

Укрінформ
Кожна національна громада зможе впливати на кількість годин вивчення материнської мови в школі через навчальний план.

Про це заявив заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей, відповідаючи на запитання представників кримськотатарського народу під час консультацій щодо розробки мовної статті проекту закону "Про загальну середню освіту", повідомляє МОН.

"Кількість навчальних годин, що витрачаються на той чи інший предмет, визначається навчальним планом. Базові навчальні плани закладені у Державний стандарт. Так, у КМУ вже чекає на прийняття Держстандарт початкової освіти. У ньому передбачено 4 базові навчальні плани, зокрема ті, що стосуються навчання національних меншин. Там ми заклали, що школа сама визначатиме, скільки годин відвести на вивчення рідної мови, а скільки – на іноземну", - розповів Хобзей.

По суті статті представники кримськотатарського корінного народу також попросили внести зміни до пункту 3, в якому йдеться, що "особам, що належать до корінних народів або національних меншин України, гарантується право вивчати мову відповідного корінного народу або національної меншини в комунальних і корпоративних закладах загальної середньої освіти або через національні культурні товариства". Зокрема, йшлося про те, щоб до слова "гарантується" додати слово "забезпечується".

Читайте також: Закон про освіту: Клімкін здивований відмовою угорської нацменшини від консультацій

Заступник міністра зі свого боку зауважив, що відповідне формулювання закладене в законодавство зараз, і наразі на державному рівні трактується в тому числі, як необхідність забезпечення державою відповідного права. Він додав, що оскільки слово "забезпечується" жодним чином не змінює задуму і цілей статті, МОН не має заперечень щодо його додавання у відповідний пункт.

Окремою темою обговорення став статус та підтримка функціонування Національно-культурних центрів. Зокрема, йшлося про те, що невизначеність правових переваг таких центрів не дає цим організаціям успішно співпрацювати з комунальними та державними закладами.

Сторони погодились, що це питання – предмет іншого закону, що також знаходиться на стадії розробки, а саме закону "Про позашкільну освіту".

З текстом мовної статті проекту закону "Про загальну середню освіту", а також планом МОН щодо імплементації статті 7 Закону "Про освіту" можна ознайомитись за посиланням.

У МОН нагадали, що це вже третій день очних консультацій з національними меншинами щодо мовної статті проекту закону "Про загальну середню освіту". У середу, 14 лютого, відбулися консультації з представниками молдовської, німецької, грецької, болгарської, гагаузької та єврейської громад. У четвер, 15 лютого, пройшла зустріч з представниками румунської громади. При цьому представники громадських організацій, що представляють угорську громаду, відмовились від консультацій, зокрема зауваживши, що вважають їх передчасними поки Конституційний суд не розгляне подання щодо відповідності Закону "Про освіту" Конституції.

Фото: МОН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-