Лутковська перевірить, чи порушили права Саакашвілі під час видворення

Лутковська перевірить, чи порушили права Саакашвілі під час видворення

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська відкрила провадження щодо можливого порушення прав колишнього президента Грузії, екс-очільника Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі під час його видворення до Польщі.

Про це Укрінформу повідомив представник Уповноваженого з питань зв'язків із громадськістю та інформаційних технологій Михайло Чаплига.

"Провадження було відкрито вчора (12 лютого - ред.) щодо реадмісії Саакашвілі", - сказав Чаплига.

За його словами, омбудсмен планує направити запити до Генеральної прокуратури щодо процесуального статусу Саакашвілі у кримінальних провадженнях, Державної міграційної служби для з'ясування підстав його реадмісії, а також до Державної прикордонної служби.

"Також ми звернемось до Державної прикордонної служби з метою уточнити, чим регламентована процедура реадмісії із застосуванням чартеру і як була виконана 5 стаття профільного закону щодо поваги до прав людини під час спілкування з громадянами або вчинення своїх дій", - зазначив Чаплига.

За результатами відповідей на запити, наголосив він, будуть зібрані матеріали "і далі вже будуть зроблені відповідні висновки". Строки провадження омбудсмена, залежатимуть від оперативності і повноти відповідей державних органів на звернення Уповноваженого.

Як повідомлялося, 12 лютого соратники Саакашвілі заявили про його затримання невідомими у центрі Києва.

Згодом Державна прикордонна служба заявила, що Саакашвілі повернули до країни, звідки він "прибув, порушуючи українське законодавство", тобто до Польщі.

Читайте також: У мережі з'явилося відео затримання Саакашвілі

У липні 2017 року Саакашвілі указом Президента України був позбавлений українського громадянства.

Саакашвілі 10 вересня 2017 року потрапив на територію України з Польщі, не пройшовши прикордонного контролю. У вересні суд визнав Саакашвілі винним у незаконному перетині кордону України. Крім того, суд відмовив Саакашвілі у позовних вимогах до Державної міграційної служби у визнанні його біженцем.

Проти Саакашвілі порушена низка кримінальних справ у Грузії, яка вже тривалий час домагається від України його видачі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-