100-річчя визнання УНР: багато документів

100-річчя визнання УНР: багато документів "застрягли" у Москві - дипломат

Укрінформ
Сто років тому, 9 лютого 1918-го, центральні держави - Австро-Угорщина, Німеччина, Болгарія і Туреччина - на мирних переговорах у Бересті визнали Українську Народну Республіку незалежною і самостійною державою.

Про це нагадав Надзвичайний та Повноважний Посол України Ігор Турянський на прес-конференції в Укрінформі. 

"А 12 лютого 1918 року в розвиток цієї акції в Бересті було підписано додатковий Українсько-турецький договір про дружбу і співробітництво", - додав Турянський.

Він зазначив, що українці ще дуже мало знають про історію виникнення нашої держави як незалежної у 1917 році. Зокрема, у СРСР комусь відкривали певні історичні документи, а потім науковці, базуючись на правді чи напівправді, продовжували розвивати ті чи інші моделі облаштування нашої державності під егідою "старшого брата".

"Багато документів, пов'язаних з існуванням УНР, або перебувають у Москві, і враховуючи сьогоднішню ситуацію, ми ніколи їх не побачимо, адже Україна хотіла залучити їх на свою територію ще тоді, коли відносини з РФ були формально нормальні. Також багато документів перебувають за кордоном, їх вивозили українці, і наразі документи або перебувають у приватних збірках, або у державних, зокрема вони є в Бібліотеці Конгресу США", - сказав посол. 

Читайте також: У Києві показали реконструкцію бою військ УНР проти більшовиків на заводі "Арсенал"

За його словами, чотири країни - Австро-Угорщина, Німеччина, Туреччина та Болгарія - були першими друзями і союзниками України, які визнали її незалежність. І водночас у ці часи, у 1918-19 роки, були відкриті українські посольства - першого розряду - у цих країнах. Посольства другого розряду були відкриті у Швейцарії і Фінляндії. "І це був тільки початок... Наразі ми маємо дипломатичні відносини більш як із 180 державами", - сказав Надзвичайний та Повноважний Посол України Валерій Жовтенко.

Учасники прес-конференції зазначили, що відродження українства розпочиналося ще до 1917 року, з початком Першої світової війни, коли вихідці з Наддніпрянщини створили у Львові "Союз визволення України"- громадсько-політичну організацію, яка у 1914 році поставила завдання відроджувати українську державність.

Одним із промоутерів цього процесу був митрополит УГКЦ Андрей Шептицький, який навіть консультував австрійську владу, як треба допомогти Україні, щоб вона відродилася, як держава. Масово цей процес розпочався вже з березня 1917 року, коли солдати Волинського полку в Петрограді підняли синьо-жовтий прапор. Це був потужний імпульс для розвитку українського національного руху.

Фото: Юлія Овсяннікова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-