Польський ПЕН-клуб: “історичний” закон вводить цензуру

Польський ПЕН-клуб: “історичний” закон вводить цензуру

Укрінформ
Закон про Інститут національної пам'яті Польщі (ІНП) запроваджує “суб’єктивну цензуру” і викличе конфлікт між народами.

Про це йдеться у відкритому листі польського ПЕН-клубу.

“Суттю акта, прийнятого обома палатами, є запровадження предметної цензури, при цьому -  під загрозою покарання багаторічним ув'язненням. Цей акт має загрожувати, зокрема, і за приписування полякам будь-яких воєнних злочинів або злочинів проти людства під час війни чи навіть у 1925–1950 роках (як щодо українців). Ця цензурна заборона, безумовно, має викликати конфлікт з народами, які в пам'яті зберегли приклади таких злочинів”, - йдеться в листі ПЕН-клубу.

Як зазначається у ньому, позбавлення волі за довільно визначене фальшування історії Польщі є ідеєю “родом із законодавства путінської Росії”.

У ПЕН-клубі звертають увагу, що за останні два роки влада посварила поляків з найближчими сусідами, з державами-союзниками та зі стратегічними партнерами польської держави.

“Кожен наступний конфлікт починається в ім'я фіктивного захисту Польщі від фіктивної атаки на її інтереси та її добре ім'я, затято повертаючись до реалій війни, що закінчилася чотири покоління тому. З відразою до власної держави зводиться нанівець доробок останньої чверті століття, в якій відроджена Річ Посполита, творячи разом з іншими країнами систему європейських угод, послідовно й ефективно втілювала історичне примирення з Німеччиною, з єврейським та українським народами”,- йдеться в листі. 

Як підкреслюється, знищуючи сьогодні дружні відносини із сусідами, Польща прямує до “балканізації Центральної Європи”, а імідж Польщі “відразливо нераціонально поглиблює її зловісне усамітнення у світі”.

Польські учасники ПЕН-клубу звертають увагу, що так звана "політика сорому" поступається місцем політиці безсоромності, що іноді скидається на свідому провокацію. 

“Провокаційний характер має вседозволеність знахабнілих від безкарності патріотів у капюшонах, що все більшим натовпом маніфестують під ультрарасистськими гаслами й аж надто добре відомими неофашистськими символами”,- констатують вони. 

Підкреслюється, що цензурна "машина наративної безпеки", як це окреслив один з державних чиновників, творить міфологізований образ війни, що зводиться до виміру баталій і мартирології власного народу. “Антинімецькість, антиукраїнськість та антисемітизм служать антиєвропейськості”,- констатують учасники польського ПЕН-клубу.

Читайте також: Польські історики прокоментували заяву Українського інституту нацпам'яті

Вони резюмують, що Польща повинна пережити цей “суїцидальний пароксизм”.

Як інформувалося, польський парламент 1 лютого ухвалив зміни до закону про Інститут національної пам'яті, яким запроваджується кримінальне переслідування всіх, у тому числі й іноземців, за приписування польському народові відповідальності за злочини нацистів у роки Другої світової війни. Законом запроваджується також покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів" у роки війни проти громадян Другої Речі Посполитої. Президент Польщі підписав цей закон 6 лютого. Положення закону викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США та Франції.

Фото: Sejm RP/Rafał Zambrzycki

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-