У В'ятровича пропонують польським історикам перенести дослідження в Україну

У В'ятровича пропонують польським історикам перенести дослідження в Україну

Заява
Укрінформ
Робота Українсько-польського форуму істориків у попередньому форматі неможлива у зв'язку із змінами до закону про Інститут національної пам'яті Республіки Польща.

Задля безпеки науковців українська сторона пропонує продовжувати історичний діалог на її території, де  відсутні будь-які обмеження чи політичний диктат щодо оцінок минулого, йдеться в заяві Українського інституту національної пам'яті, співзасновника та співорганізатора Українсько-польського форуму істориків, оприлюдненій 7 лютого на офіційному сайті УІНП.

"Ухвалення нового закону про Інститут національної пам'яті в Польщі, яким передбачено зокрема  кримінальну відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів 1925-1950 рр.", суттєво звужує простір  для дискусій та діалогу. Український інститут національної пам'яті, який забезпечував функціонування української частини Форуму, не бачить можливостей для його продовження в попередньому форматі. Ми не можемо гарантувати збереження свободи слова українським дослідникам на польській території чи навіть безпеку їх перебування там. Тому, слідуючи цінностям відкритого діалогу та вільного доступу до джерел, звертаємося до польських колег з пропозицією щодо продовження історичних дискусій на території України, де відсутні будь-які обмеження чи політичний диктат щодо оцінок минулого", - наголошують в УІНП. 

Читайте також: Розенку у Варшаві обіцяють роз’яснити суть "історичного" закону

Як зазначають в УІНП, дискусії про минуле мають залишатися прерогативою істориків, а не політиків, адже саме зважена професійна розмова — а не гучні політичні заяви — є однією з основ для порозуміння між народами.

Як відомо, у 2015 році Український інститут національної пам'яті виступив з ініціативою відновлення діалогу між істориками обох країн щодо складних сторінок минулого. Для цього Польський та Український Інститут національної пам’яті створили Українсько-польський форум істориків. Відтоді провідні фахівці збиралися двічі на рік почергово в Україні та Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-