Битва за готель

Битва за готель "Козацький": Міноборони відкидає звинувачення

Заява
Укрінформ
Міноборони заявляє про безпідставне звинувачення відомства в ігноруванні виконань рішень Стокгольмського арбітражу щодо готелю "Козацький", який належить міністерству.

Про це йдеться у повідомленні Міноборони. 

"Інформація щодо невиконання державним підприємством «Готель «Козацький», який знаходиться у сфері управління Міноборони, рішення Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольма, що стосується договору з міжнародним інвестором, містить неповні відомості щодо зазначених обставин. Так, зазначеним підприємством дійсно ще у 2000 році був укладений договір про спільну інвестиційну діяльність з ТОВ «Карлтон Трейдінг Україна» та Компанією «Карлтон Трейдінг ЛТД» щодо будівель, які розташовані на вулицях Михайлівській, Шевченка та частини будівлі по вулиці Антонова, при цьому Міноборони не було стороною зазначеного договору", - йдеться у повідомленні.

У Міноборони пояснили, що за даним договором інвестори мали вкласти гроші у реконструкцію готельного комплексу з подальшим отриманням прибутку відповідно до внесків. Слід зазначити, що первісна редакція договору не передбачала можливості розгляду спорів, що виникають за ним в іноземному комерційному арбітражі.

Проте, у 2010 році особою, яка не приступила до виконання обов’язків керівника ДП «Готель «Козацький», та, відповідно, не мала повноважень, без погодження з Міноборони, було підписано додаткову угоду до договору про спільну інвестиційну діяльність, відповідно до якої будь-які спори щодо нього мають розглядатися у Арбітражному інституті Торгової палати м. Стокгольма, що і стало підставою для винесення спірного рішення.

Законність як додаткової угоди, так і основного договору було поставлено під сумнів, з огляду на порушення, які мали місце під час їх укладення та ризиків протиправного відчуження державного майна.

У 2012 році цей договір зі змінами було визнано недійсним господарськими судами України всіх інстанцій та Верховним судом України у 2015 році, йдеться у повідомленні.

Читайте також: Рішення Стокгольмського арбітражу може стати кінцем Газпрому — експерт

Однак, попри це, ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва у 2014 році було надано дозвіл на примусове виконання в Україні рішення Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольма, відповідно до якої договір про спільну діяльність є обов’язковим для сторін, 41,33 % нерухомого майна ДП «Готель «Козацький» має належати інвесторам, а також підлягають стягненню з підприємства на користь інвесторів мінімальний гарантований прибуток з урахуванням інфляції у розмірі близько 12 млн гривень та арбітражні витрати в розмірі 90 тис. євро.

У подальшому на виконання зазначеної ухвали Шевченківським районним судом м. Києва видані виконавчі листи для примусового виконання зазначеного рішення міжнародного комерційного арбітражу.

Обставини укладення спірного договору та додаткових угод розслідуються військовою прокуратурою Центрального регіону України в рамках кримінального провадження.

В Міноборони повідомили, що, за інформацією ГПУ, в ході досудового розслідування вже отримано докази того, що метою укладання вказаного договору було штучне завищення вартості внесків компанії «Карлтон Трейдінг ЛТД» та TOB «Карлтон Трейдінг Україна» (з 19 до 41 %), заниження вартості внесків ДП МОУ «Готель «Козацький» на загальну суму 178,7 млн грн, чим створені передумови для поступового виведення нерухомості підприємства з державної власності.

Крім того, слідством з’ясовано, що у ході судового розгляду клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольма представниками ТОВ «Карлтон Трейдінг Україна» та Компанії «Карлтон Трейдінг ЛТД» до матеріалів судової справи Шевченківського районного суду міста Києва були долучені підроблені документи.

Зважаючи на викладене, за інформацією прокуратури, було встановлено, що ухвала Шевченківського районного суду м. Києва про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду була прийнята судом на підставі підроблених документів, а виконавчі листи є такими, що видані помилково та не підлягають виконанню.

Зазначені обставини дали привід ДП МОУ «Готель «Козацький» звернутися до Шевченківського районного суду м. Києва із заявою про перегляд ухвали суду у справі про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду за нововиявленими обставинами, а також про визнання виконавчих листів такими, що не підлягають виконанню.

З огляду на це остаточне рішення щодо виконання рішення Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольма має бути прийнято відповідними судами.

Слід зазначити, що готельними і побутовими послугами, що надаються готелем «Козацький» (колишня назва «Червона зірка») ще з 1983 року користуються військовослужбовці, члени їхніх сімей та військові делегації інших країн.

Чистий дохід від діяльності підприємства лише за 9 місяців минулого року склав понад 21 млн грн. За інформацією, наданою керівництвом ДП «Готель «Козацький», заборгованості підприємства по податках та обов’язкових платежах немає, проте з січня минулого року органи державної фіскальної служби не приймають податкову звітність від підприємства, у зв’язку з чим відображають некоректну інформацію щодо його заборгованості. Така ситуація склалась через судові спори. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-