В Україні температура підвищується швидше, ніж у середньому на Землі - Кульбіда

В Україні температура підвищується швидше, ніж у середньому на Землі - Кульбіда

Укрінформ
На території України середньорічна температура підвищується швидше, ніж в цілому в середньому по території земної кулі. 

Про це в ефірі Радіо Свобода розповів директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда.

"Що стосується України, то тут глобальні та регіональні тенденції майже близькі, хоча на території України середньорічна температура підвищується навіть швидше, ніж в цілому в середньому по території земної кулі", - зазначив він. 

Директор Українського гідрометцентру також розповів, що в Україні, як і в усьому світі, починаючи з 80-х років минулого століття, розпочалося відчутне зростання річної температури повітря. "За цей період середня температура найхолодніших місяців зросла на 2-2,5 градуса. Значно скоротилася тривалість зимового періоду, сама зима стала іншою. Як правило, це нестійкий сніговий покрив, який то з’являється, то сходить", - сказав він. 

При цьому Кульбіда наголосив, що бувають і винятки з цього правила, тому що на фоні такого глобального потепління, яке спостерігається і на регіональному рівні в Україні, можливі й інші аномалії. "Наприклад, рекордне значення мінусової температури, хоча більшість рекордів, яка встановлюється протягом останніх 20 років, пов’язана з літньою температурою повітря, коли практично на всій території України вона вже сягнула 40-42 градуси тепла", - зазначив синоптик.

Читайте також: Київ побив новий температурний рекорд

Водночас, за словами Кульбіди, на Північній півкулі є регіони, де навпаки спостерігається зниження середньої річної температури повітря, особливо в зимовий період фіксуються рекордні значення температури повітря. "Це регіони півночі Росії, але азіатської частини", - зазначив він. 

Кульбіда також підкреслив, що небезпечні природні явища (урагани, страшні снігопади, паводки, дуже сильні зливи, тривалі дощі) вписуються в теорію глобального потепління, тому що на цьому фоні "розбалансовується кліматична система, стає не такою стійкою, і все частіше з’являються такі крайні, аномальні прояви погодних умов". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-