31 грудня: народний календар і астровісник

31 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні останній день року; коли українці почали ставити ялинки і чи вирветься на волю Левіафан?

Ну ось: елегантно вальсуючи, під звуки вічно живого й надзвичайно актуального в ці передноворічні дні Штрауса, віддаляється в історію 2017 рік.

Наші  пращури початком нового року вважали весну, час пробудження природи. Із запровадженням християнства в Київській Русі початок року був перенесений на осінь. Згодом, у 1700 році, під впливом європейських традицій, Петро І переніс новий рік із вересня на січень. Наказувалося зустрічати новий рік з ялинками або ж прикрашати оселі гілками хвойних порід дерев. Але минуло ду-у-же багато часу, поки традиція встановлювати й прикрашати ялинки прижилася. Приміром, у Києві такий звичай з’явився наприкінці 1840-их років. Деревця тоді називали «німецькими ялинками».

На Галичині ялинки почали прикрашати теж із ХІХ століття. Місцеве населення перейняло цей звичай у німецьких переселенців-єзуїтів. Щоправда, українці не забували поставити неподалік ялинки і свого рідного Дідуха… А ще на Галичині в цей день (так само як і в Польщі) святкували святого Сильвестра – папи римського, який жив у ІV столітті. За легендою святий Сильвестр зловив старозаповітне чудовисько Левіафана. Коли потвора вирветься на волю – настане кінець світу. Слава Богу, рік минав, Левіафан сидів у неволі, тож чому й не відсвяткувати цю подію?...

Іменини святкують Михайло, Модест, Зоя, Марко.

Сьогодні 13-ий і 14-ий місячні дні, тому пасивність протипоказана. Місяць у суперактивних Близнюках, що сприятиме комунікації, сплеску емоцій і взагалі – святковому настрою. Планета неділі – Сонце, тому це теж додасть певного позитиву, наче бульбашок у келиху з шампанським. До речі, зорі радять цього дня і цієї ночі не переїдати (особливо солодкого і гіркого) і бути дуже обережним з вживанням алкоголю. Психіка перевантажена, тому можливі перепади настрою наче погоди цієї зими: тут вам і дощ, і сніг, а тут сонце світить, і майже весна. У святкуванні дотримуйтесь раніше запланованого сценарію, а в привітаннях і побажаннях будьте лаконічними. У будь-якому разі – святкового настрою! 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1895 році: -30; а найтеплішим у 1925 – +8,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-