Заява Луценка про закриття справи Довгого надмірно емоційна - САП

Заява Луценка про закриття справи Довгого надмірно емоційна - САП

Укрінформ
У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі вважають передчасною заяву генпрокурора про неприйнятність закриття кримінального провадження щодо народного депутата Олеся Довгого.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на сторінці САП у Facebook.

"Нещодавно опублікований пост високоповажного генерального прокурора про неприйнятність закриття кримінального провадження щодо Довгого О.С. є передчасним та надмірно емоційним. Вважаємо, що такому висновку повинно передувати грунтовне дослідження зібраних доказів, вивчення підстав для закриття, аналіз всіх матеріалів кримінального провадження, як тих, що підтверджують вину особи, так і тих, що виправдовують її", - зазначили у САП.

У відомстві повідомили, що у ГПУ фактично визнали відсутність доказів відносно нардепа. Зокрема, 22 листопада САП надійшла доповідна записка заступника генерального прокурора Анжели Стрижевської, погоджена генеральним прокурором, якою було  відмовлено в підписанні остаточної підозри, оскільки  у тексті підозри Довгого О.С.: "...відсутні дані про те, що Довгий О.С., є службовою особою в розумінні примітки до ст. 364 КК, а отже не є суб’єктом вказаного злочину; відсутні відомості, які підтверджували факт зловживання владою, вказували на спільність умислу та розкривали усі елементи складу кримінального правопорушення у його діях; не доведено в чому саме полягало зловживання Довгого О.С., що саме він мав робити і чого не мав права робити; не встановлено в чиїх інтересах він діяв...".

У САП нагадали, що досудове розслідування щодо незаконного виділення земельних ділянок сесією Київради 01.10.2007 здійснювалось більше року прокуратурою міста Києва. У подальшому розслідування у червні 2017 року доручено здійснювати спільній групі детективів НАБ України та слідчих прокуратури міста Києва.

"Водночас варто зазначити, що "наступальна позиція" ініціаторів цього провадження - прокуратури міста Києва зникла після того, як згасли усі камери засобів масової інформації по закінченню засідання Комітету Верховної Ради України. Отримавши свою долю піару у ЗМІ інші правоохоронні органи та їх керівники забули повідомити суспільству про наявність недоліків досудового розслідування", - йдеться у заяві.

Саме через це, наголошують в САП, оголошення підозри Довгому не було здійснено відразу після зняття з нього депутатської недоторканості, а спроби прокурорів  достукатись до колег-правоохоронців щодо подальшої долі цього провадження були сприйняті без жодного ентузіазму.

Також у САП вказують, що ухвалили відповідне рішення після допитів 41 свідка, у тому числі 35 депутатів Київради, під час яких не було здобуто доказів схиляння, тиску чи вказівок з боку Довгого щодо результатів голосування за виділення земельних ділянок. Більшість депутатів не пригадує подій пленарного засідання 01.10.2007.

Читайте також: Прокуратура завела на Довгого нову справу - ГПУ

Водночас у САП зауважили, що закрили лише кримінальну справу відносно Довгого, а не кримінального провадження в цілому, що дозволяє притягнути до відповідальності всіх винних осіб за наявності доказів і законних підстав.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер генеральний прокурор Юрій Луценко назвав нейприйнятним рішення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про закриття справи щодо народного депутата Олеся Довгого.

Напередодні стало відомо, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила кримінальне провадження відносно народного депутата Олеся Довгого через недостатність зібраних слідством доказів.

Верховна Рада у липні дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата, екс-секретаря Київської міськради Олеся Довгого.

Його підозрювали у зловживанні владою при відчуженні у 2007 році земельних ділянок природно-заповідного фонду заказника "Жуків острів" площею 44,25 га. Унаслідок оборудки державі завдано збитків на 81,7 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-