МІП планує видати твори Миколи Чернявського і поширити їх на Донбасі

МІП планує видати твори Миколи Чернявського і поширити їх на Донбасі

Укрінформ
Мінінформ планує видати кращі твори відомого письменника Миколи Чернявського з нагоди 150-річчя від дня його народження і поширити їх на Донбасі та в українській армії.

Про це повідомила заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова на прес-конференції в Укрінформі.  

"Микола Чернявський - класик української літератури, адвокат українськості на Донбасі, людина, яка уособлювала собою Україну на східних її кордонах. І є кілька нагод вшанувати його пам'ять. Нині відзначаємо 150 років від дня його народження - він народився 22 грудня 1867 року на Донбасі, в селі Торській Олексіївці, нині Шахове. 19 січня 2018 року буде 80 років його розстрілу в часи радянського тоталітаризму. Також 2018-го - 120 років публікації його збірки "Донецькі сонети"- першої україномовної книжки на Донбасі, яка вийшла 1898-го у місті Бахмут. І це символ того, що Україна була в тих регіонах попри те, що російська пропаганда намагається довести абсолютно протилежне", - наголосила Джапарова. 

Вона зазначила, що Чернявський був людиною з принципами та патріотом України, і нині є унікальна нагода видати найцінніше з його великого творчого спадку і провести низку заходів, спрямованих на популяризацію його творчості. 

"Мінінформполітки розгляне можливість друку в наступному році творів Миколи Чернявського в рамках проекту "Українська книга для української армії" з метою популяризувати українську ідентичність. Цей проект є абсолютно реальним", - підкреслила Джапарова.  

За словами голови правління ГО "Українська Ініціатива", перекладача, науковця Юрія Косенка, важливо видати твори Миколи Чернявського і поширити саме на Донбасі - серед населення, освітян, музейних працівників. Користь від цього була б надзвичайно велика, вважає він.    

Косенко також презентував збірку "Микола Чернявський. Вибрані твори", видану спільним коштом громадських організацій  "Українська Ініціатива" та "Бахмут Український". 

"І це вперше за всі роки незалежності твори Чернявського офіційно видані в Україні", - підкреслив він, додавши, що видання здійснене спеціально до урочистого заходу, що відбувся 22 грудня на батьківщині письменника в місті Добропілля.  

Читайте також: Джапарова розповіла про роль кіно у гарантуванні інформбезпеки України

"Нас приємно вразило ставлення місцевого відділу освіти, районного методичного кабінету, працівників центральної районної бібліотеки, які провели велику роботу для підготовки цього заходу. Там також розробили плани уроків, присвячених Миколі Чернявському, для місцевих шкіл і видали брошуру до 150-річчя письменника", - сказав Косенко. 

Він повідомив, що в 20-их числах січня відбудеться урочистий захід, присвячений Чернявському, в місті Бахмут, і з Мінінформполітики обговорено ідею розміщення бордів з портретом письменника і уривками його віршів у районних центрах Донецької області.

"Постать Миколи Чернявського надзвичайно важлива, він - літератор загальноукраїнського рівня і уособлює поняття соборності України, бо народився на Донбасі, але своїм життям поєднував різні регіони України -  працював на Чернігівщині, потім тривалий час, фактично до кінця життя, - у Харкові і саме там розгорнув надзвичайно активну культурно-просвітницьку діяльність. Зрештою, саме за це його розстріляли в радянські часи. Він написав багато... Чи не найяскравішими в його творчості є глибокопсихологічні оповідання, присвячені трагічним сторінкам історії Донбасу. Це треба читати, вивчати. І коли ми займаємося культурно-просвітницькою роботою на Донбасі, дуже важливо, щоб місцеві люди знали своїх земляків", - наголосив Костенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-