У Кишиневі відзначили ювілей української дипломатії

У Кишиневі відзначили ювілей української дипломатії

Укрінформ
Захід, приурочений до 100-річчя української дипломатії, пройшові у Посольстві України в Республіці Молдова.

В урочистому вечорі взяли участь акредитовані в Кишиневі українські дипломати, керівники українських громадських організацій Молдови, журналісти, передає власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Коли в 1991 році Україна здобула незалежність, в історії розпочався новий відлік, і саме дипломати зробили дуже багато для утвердження Української держави. І сьогодні, як і сто років тому, дипломатичний корпус нашої країни має міжнародну підтримку у захисті незалежності, територіальної цілісності та суверенітету держави від одного і того ж агресора – охопленої імперськими амбіціями Росії», - підкреслив у своєму виступі Надзвичайний і Повноважний посол України в Молдові Іван Гнатишин.

Дипломат нагадав про те, в яких умовах зароджувалася зовнішньополітична служба української держави, а також про осіб, які стояли біля її витоків, серед яких був і Генеральний секретар з міжнаціональних справ Олександр Шульгін – один із підписантів «законопроекту про створення Генерального секретаріату міжнародних справ».

Керівник Координаційної ради українських громадських організацій Молдови Микола Олійник, у свою чергу, звернув особливу увагу на те, що дбайливе ставлення молдавської держави до українців, які живуть у країні – це теж результат діяльності українських дипломатів..

Учасникам заходу була представлена ювілейна експозиція репродукцій документальних матеріалів, які розповідають про перші кроки української дипломатії.

З нагоди ювілею два українські дипломати були відзначені відомчою нагородою Міністерства закордонних справ України.

Читайте також: 100-річчя української дипломатії: у Франції вшанували пам’ять Шульгіна і Петлюри

Як відомо, 100 років тому, в 1917 році, голова Генерального секретаріату Української Народної Республіки, проголошеної III Універсалом Центральної Ради, Володимир Винниченко і генеральний секретар з міжнаціональних справ Олександр Шульгін підписали «Законопроект про створення Генерального секретарства міжнародних справ», який цього ж дня був схвалений на засіданні уряду УНР.

Фото: Зінаїда Гурська

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-