В МЗС Франції та Єлисейському палаці обговорили питання українських військовополонених

В МЗС Франції та Єлисейському палаці обговорили питання українських військовополонених

Укрінформ
Родичі військовополонених українців на Донбасі відвідали Париж.

Упродовж двох днів проходили їх зустрічі з представниками адміністрації президента Франції, Міністерства закордонних справ, в ході яких мова йшла про перспективи звільнення військовополонених за «формулою 306/74», про можливе сприяння у звільненні військовополонених від французької сторони, про реабілітацію військовополонених після повернення. Також йшлося про політичних в’язнів та зниклих безвісти.

Про це Укрінформу розповіли самі родичі українських військовополонених, які приїхали до Парижа.

«Ми приїхали розповісти про те, чим живемо ось уже кілька років. Наша мета – виведення питання на новий «майданчик». Дуже важливо, коли про наших хлопців говорять перші особи держави, так само важливо, щоб про це почули від родичів військовополонених. Ми дуже сподіваємося, що країни Нормандського формату, зокрема Франція, інші друзі України допоможуть визволити військовополонених, а також у справі встановлення миру», - розповіла Укрінформу сестра одного з військовополонених, який третій рік перебуває у Макіївській колонії.

Українці відзначили, що у Франції ситуацією українських військовополонених та політичних в’язнів, які перебувають на окупованих територіях та в Росії, опікуються і добре знають деталі.

«Було приємно розуміти, що це не поверхневий підхід, а добре володіння ситуацією в питанні військовополонених та політичних в’язнів. Зустрічі були продуктивними, ми відчували зацікавлення в тому, щоб почути про наших героїв, які перебувають нині у полоні, з перших уст», - зазначила дружина одного з військовополонених.

Також під час зустрічей говорили про обмін, який запланований до Нового року і робота над здійсненням якого триває.

«Під час зустрічей йшлося про «формулу 306/74». Ми мали велику надію, що про цей обмін було заявлено на такому високому рівні, але тепер дізнаємося, що та сторона не хоче віддавати тих, хто перебуває в полоні найдовше. Це власне мова про наших рідних, які перебувають в полоні 3 і навіть дехто майже 4 роки. Зараз продовжуються перемовини. Ми акцентували на тому, щоб французька сторона посприяла в цьому питанні», - сказала дружина іншого українського військового, який перебуває у полоні.

Читайте також: Ескалацією на Донбасі Росія хоче зірвати процес звільнення заручників - Клімкін

Родичі військовополонених розповіли, що наголошували на тому, що слід оперувати не цифрами, а людськими долями, бо за кожним числом у «формулі» стоїть чиєсь життя, життя рідних і близьких.

За словами співбесідників, під час зустрічей порушувалися і питання політичних в’язнів.

«Ми також порушували питання про загиблих, безвісти зниклих, говорили і про політичних в’язнів – про Сенцова, Кольченка, Сущенка, про кримських татар, яких арештовують у Криму. Також ставили питання реабілітації наших військовослужбовців після повернення з полону – щоб поділилися досвідом, щоб по можливості запросили для реабілітації до себе», - розповів батько одного з військовополонених.

Українці передали французькій стороні три листи від українських організацій, які займаються політичними в’язнями, безвісти зниклими та військовополоненими. Вони також подякували Послу Франції в Україні Ізабель Дюмон за сприяння в організації поїздки та виведенні питання військовополонених на новий рівень обговорення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-