Закон про освіту не звужує права, а розширює можливості нацменшин - Гройсман

Закон про освіту не звужує права, а розширює можливості нацменшин - Гройсман

Укрінформ
Закон "Про освіту" не звужує права представників національних меншин, а навпаки - розширює їхні можливості у вивченні рідної та державної мов.

Про це заявив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час підсумкової прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це закон про освіту в Україні, а не закон про мови. Це треба розуміти. По-друге, якщо ми говоримо про мову, я вважаю, що українська мова має бути захищена. У нас є місця компактного проживання національних менших, в яких узагалі ніхто не говорить українською. Тому вважаю, що це негативно впливає на розвиток особистостей, в тому числі і представників національних меншин. Цей закон про освіту не звужує права нацменшин, а розширює можливості для вивчення мов національних меншин і рідної української мови. Бо коли закінчиш українську школу, то напевно будеш складати зовнішнє незалежне оцінювання, в тому числі з української мови, і ти маєш можливість вступити до українських вишів. Але як до них вступити, якщо ти не володієш українською мовою? Тому тут питання балансу. Я наголошую на тому, що ми відкриті, рекомендації будуть виконані і ми нікого ні в чому не пригнічуємо. Я хотів би, щоб мене почули представники всіх нацменшин і наші західні партнери», - наголосив Гройсман.

Читайте також: Рекомендації "венеціанки" можуть втілити за латвійською моделлю - МОН

Прем'єр зауважив, що багатонаціональність і багатокультурність є «скарбом, який треба берегти», але при цьому він наголосив на підтримці розвитку державної мови.

Як повідомляв Укрінформ, 25 вересня Президент Петро Порошенко підписав Закон "Про освіту", певні положення якого, зокрема ст. 7 щодо мови освіти в Україні, викликали стурбованість ряду країн. Порошенко доручив Міністерству закордонних справ та Міністерству освіти і науки провести щодо цього закону консультації з європейськими партнерами, в тому числі з Радою Європи.

28 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін передав 7-му статтю Закону "Про освіту" на розгляд Венеціанської комісії.

8 грудня Венеціанська комісія оприлюднила висновок щодо "мовної статті" Закону "Про освіту". Зокрема, комісія рекомендує "внести зміни до Закону "Про освіту", щоб забезпечити більше часу для поступової реформи; звільнити приватні школи від нових мовних вимог; запровадити у процесі реалізації закону новий діалог з усіма зацікавленими сторонами та, нарешті, забезпечити, щоб виконання закону не загрожувало збереженню культурної спадщини меншин та безперервності вивчення мови нацменшин у традиційних школах".

Зрештою, висновок Венеціанської комісії щодо "мовної статті" Закону "Про освіту" не зобов'язує Україну вносити до неї зміни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-