23 грудня: народний календар і астровісник

23 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Міни; коли мине пітьма і ані слова про сни.   

Нині мучеників Міни, Єрмогена і Євграфа. Усі троє постраждали за христову віру в ІV столітті при імператорі Максиміні. Міна вирізнявся надзвичайним ораторським талантом. Якось імператор послав його в Александрію придушувати повстання християн, натомість сановник сам увірував і почав долучати до християнства нових вірян. Розгніваний імператор направив тоді вслід Єрмогена, аби той покарав неслухняного підлеглого, втім, той теж, побачивши непохитність і віру Міни, увірував. Імператорові не залишалося нічого іншого, як самому їхати в Александрію, щоб усмиряти підлеглих. Він стратив всіх трьох.

Мученику Міні молились зовсім не про дарування ораторського хисту, а від захворювань очей. Хвороби очей і зубний біль були найпершими і найпоширенішими болячками наших пращурів. За відсутності медицини українці зверталися або до святих, або до знахарів. Приміром, від хвороб очей, крім мученика Міни, молилися мученику Лонгіну Сотнику, рівноапостольному князю Володимиру, святителям Олексію та Іоні Московським, блаженній Матроні.

Хоч і потроху, все ж день починав довшати, а ніч коротшати. «Після святого Міни – пітьма мина», - казали колись у давнину.

Іменинники нині Іван, Стефан, Ангеліна, Сергій, Олександра, Тетяна, Анна, Олексій.

Сьогодні 5-ий і 6-ий місячні дні. Перша половина доби може видатись не надто активною, тож дозвольте собі трішечки поніжитись у ліжку (і без жодних докорів сумління!), а от друга – цілком нічогенька, придатна для багатьох добрих і потрібних справ, починаючи з прибирання й закінчуючи зустрічами, вечірками, відвідинами родичів, концертів і театрів – комунікація на будь-який смак. Час романтики, творчості, зцілення від недугів. Добре займатися дихальною гімнастикою, практикувати ароматерапію. Ідеальними будуть процедури з омолодження. Будьте обережними з надмірним питтям, особливо пива. Цієї доби добре починати стосунки «з чистого аркушу», а гарні сни, які вам снилися цієї ночі, можуть справдитися, якщо ви про них нікому не розкажете. Одним словом: «Тсс…»

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 році: -21; а найтеплішим - +8,6 у 1960.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-