Українська дипломатія відзначає 100-річчя

Українська дипломатія відзначає 100-річчя

Укрінформ
Українська дипломатична служба, яка веде свою історію від підписання 22 грудня 1917 року законопроекту про створення Генерального секретарства міжнародних справ, відзначає 100-річчя.

Першопрохідцями української дипломатії були ще зовсім молоді за віком люди: першому міністру закордонних справ УНР Олександру Шульгіну було 28 років, його наступнику Всеволоду Голубовичу - 32, а студенту Миколі Любинському, який замінив його на цій посаді - 26.

Вже перший вихід дипломатії України на міжнародну арену - участь у мирних переговорах в Брест-Литовському - завершився успіхом - підписанням мирної угоди з Центральними Державами. Це був перший мирний договір в ході світової війни, який засвідчив міжнародне визнання України як незалежної держави, проголосив вигідний для неї мир без анексій і контрибуцій.

За період з грудня 1917 до травня 1924 року (закриття останнього дипломатичного представництва УНР - Надзвичайної дипломатичної місії УНР в Угорщині) було сформовано українську дипломатичну службу як державний інститут, найбільш наближений до сучасної форми.

Нормативну базу дипломатичної служби було розроблено з урахуванням відповідного європейського досвіду та вимог міжнародного права. Саме в цьому полягала кардинальна відмінність зовнішньополітичних відомств УНР і радянської України, яка використовувала галузеві нормативні документи РРФСР або калькувала їх з актів УРСР.

Українська дипломатична служба хоч і має давні історичні традиції, але від грудня 1917 року розвивалася насамперед з урахуванням світового досвіду як зовнішньополітична служба європейської держави.

Читайте також: Журналісти в Криму перетворюються на мішень - американський дипломат

Потім, після втрати Україною незалежності, були десятиліття підпорядкування Москві, і лише після прийняття Акта проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року процес визначення пріоритетів зовнішньої політики держави, утвердження її самостійної дипломатичної служби та розвитку двосторонніх відносин набув системного й послідовного характеру.

Новітня українська дипломатія досягла значного успіху на шляху, на якому, на жаль, свого часу зазнали поразки засновники дипломатичної служби УНР.

Нині встановлено дипломатичні відносини з понад 180 державами світу. Серед важливих здобутків вітчизняної дипломатії - приєднання України до ОБСЄ, Ради Європи, СОТ та інших важливих міжнародних організацій, укладення Угоди про партнерство та співробітництво, а пізніше Угоди про асоціацію з ЄС, підписання Хартії про особливе партнерство з НАТО, непостійне членство в РБ ООН у 2000-2001 та 2016-2017 рр., головування у багатьох міжнародних організаціях.

Важливими здобутками є забезпечення міжнародної політичної та практичної підтримки України у час протидії російській агресії, про що, зокрема, свідчать відповідні резолюції ООН та інших впливових міжнародних організацій, збереження тривалого санкційного тиску на державу-агресора, дотримання міжнародною спільнотою політики невизнання анексії Криму.

Згідно з Указом Президента від 21 листопада 2005 року, встановлено і щорічно відзначається 22 грудня професійне свято українських дипломатів - День працівників дипломатичної служби. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-