Премію Чорновола вручили за журналістську роботу про Ліну Костенко

Премію Чорновола вручили за журналістську роботу про Ліну Костенко

Фото
Укрінформ
Напередодні 80-річчя з дня народження В'ячеслава Чорновола в Укрінформі відбулася церемонія вручення Премії імені цього політика і публіциста за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики 2017 року. 

Премію вручив перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. 

За словами Червака, серед 11 публіцистичних творів, поданих на здобуття премії, перемогу здобула робота-диптих (книга разом із компакт-диском) заслуженого журналіста зі Львова Зіновія Суходуба "Ліна Костенко: "Любов'ю-пам'яттю причастя" (Діалоги з Поетесою), що вийшла у львівському видавництві "Апріорі" у 2016 році. 

"У зв'язку з відзначенням в Україні 80-річчя з дня народження відомого державного і політичного діяча, ми вручимо диплом лауреату Премії імені В'ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики людині, яка цю премію заслужила. Сподіваюся, що ця нагорода надихне його на подальші творчі успіхи. Справді, отримати премію імені Чорновола, є надзвичайно почесно. В’ячеслав Чорновіл був блискучим українським журналістом, чи не всі захоплювались його статтями в газеті "Час/Time", і Чорновіл заклав надзвичайно високі стандарти в українській журналістиці", - сказав Червак.

Як зазначив лауреат, книга пропонує читачеві та слухачеві свій погляд на винятковість особистості класика української літератури Ліни Костенко, діалоги з якою, зокрема про постать В'ячеслава Чорновола, дають можливість читачам сповна відчути дух епохи боротьби за незалежність України.

"Книга побудована із живих діалогів в певні періоди української історії, коли серце вибухає відкритою любов'ю до України Ліни Костенко, ще раніше В'ячеслава Чорновола. Книга супроводжується компакт-диском, живим діалогом, на диску є три аудіо-діалоги з Ліною Костенко, один з них - це спомин про В'ячеслава Чорновола", - сказав Суходуб. 

Зокрема, як зазначив син В'ячеслава Чорновола - політик і громадський діяч Тарас Чорновіл, який подякував лауреату премії за книгу, - сьогодні потрібно піднімати рівень публіцистики та журналістики до рівня В’ячеслава Чорновола. 

"Мені здається, що сьогодні, коли ми вшановуємо пам’ять Чорновола, присуджуємо його премії, нам потрібно ще його почути, прочитати", - додав Тарас Чорновіл. 

За його словами, десятитомник В’ячеслава Чорновола дістати дуже важко, тому зараз, у період його вшанування, який згідно з указом Президента триватиме три місяці, слід здійснити певні заходи, щоб оцифрована версія цього десятитомника була виставлена на "державному порталі чи на урядовому, чи на президентському". 

Під час заходу почесними грамотами Держкомтелерадіо були також відзначені інші представлені на конкурс роботи. Це, зокрема, колективна робота журналістів Сумської філії ПАТ "НСТУ" та Центру інтернет-телебачення Сумського державного університету "Телемарафон: герої нації", який проходив у прямому ефірі  на телеканалі UA: Суми. Чотиригодинний марафон мав на меті  привернути увагу суспільства до руху опору Голодомору 1932-1933 років.

Читайте також: Романа Сущенка нагородили орденом Сахарова "За мужність"

Почесною грамотою Держкомтелерадіо  відзначено статтю журналістки телеканалу  "1+1" Дарини Рогачук  "За покликом рідної крові. Знайти родинну історію в архівах КДБ", оприлюднену в інтернет-виданні "Історична правда". Автор розповідає історію своєї бабусі Марії Рогачук, яка була вислана в 1949 році  до Сибіру за зв'язок з українським національним повстанським рухом.

Премія імені В'ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики присуджується з 2004 року відповідно до постанови Кабінету міністрів України. Її грошовий еквівалент - 5 тисяч гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-