Раду просять якнайшвидше скасувати е-декларації для антикорупційних активістів

Раду просять якнайшвидше скасувати е-декларації для антикорупційних активістів

Укрінформ
"Transparency International Україна" очікує від Верховної Ради оперативного розгляду ініціатив, які скасовують обов’язкове електронне декларування членами громадських організацій, що займаються антикорупційною діяльністю.

Про це йдеться у заяві організації, оприлюдненій у вівторок на її сайті.

"ТІ Україна" очікує від Верховної Ради оперативного розгляду ініціатив, які скасовують обов’язкове електронне декларування членами громадських організацій, які займаються антикорупційною діяльністю. Щодо розширення звітності громадських організацій, то ми вважаємо за доцільне дочекатися рішення Венеціанської комісії з приводу цього питання, яке очікується у березні 2018 року", - йдеться у заяві.

Зважаючи на це, українське представництво Transparency International закликає підтримати в цілому законопроект № 6674 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги", однак виключити з нього пункт 2.2 щодо звітності організацій.

"Що стосується законопроекту 6675 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги", то, зважаючи на те, що саме його положення будуть опрацьовуватися нашим європейськими партнерами, розгляд цієї ініціативи доцільно відкласти. Таким чином, вдасться і вирішити питання, і відкласти питання звітності до рішення Венеціанської комісії", - заявили в "ТІ Україна".

Там додали, що зважаючи на заяви глави держави та представників парламентської коаліції, зокрема керівника фракції Блоку Петра Порошенка Артура Герасимова на погоджувальній раді парламенту на цьому пленарному тижні, "ТІ Україна" розраховує на виконання взятих на себе публічно зобов’язань перед суспільством та міжнародними партнерами.

Зазначається також, що "Transparency International Україна" підтримує прозорість у діяльності громадських об’єднань. "Уся інформація про отриману організацією міжнародну допомогу та витрати є публічною. Однак вважаємо, що запровадження обов’язкового персонального електронного декларування для учасників антикорупційного руху було невиправданим емоційним кроком, помстою громадянському суспільству за успіхи у викритті хабарництва та розбудови антикорупційної інфраструктури держави. Віримо, що парламентарії знайдуть в собі сили виправити цю помилку ще в цьому році", - наголосили в антикорупційній організації.

Читайте також: Суддя ВАСУ "забув" задекларувати дві квартири у центрі Києва

Як повідомлялося, Верховна Рада 23 березня ухвалила закон, яким звільнила військовослужбовців від обов'язку подавати е-декларації, однак зобов'язала подавати їх, зокрема, керівників або членів вищого органу управління громадських об'єднань, які провадять діяльність із протидії корупції.

Водночас ЄС закликав владу України скасувати е-декларування для громадських активістів.

Президент Порошенко 8 липня подав на розгляд Верховної Ради проекти законів щодо скасування е-декларування антикорупційних громадських організацій. Зокрема, це проекти законів "Про внесення змін до Податкового кодексу" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-