СБУ розкрила плани спецслужб РФ: теракти, шпигунство та угон літака

СБУ розкрила плани спецслужб РФ: теракти, шпигунство та угон літака

Укрінформ
За матеріалами військової контррозвідки Служби безпеки України у 2017 році засуджено 10 осіб за злочини проти основ національної безпеки та 43 особи за протиправну діяльність терористичного характеру.

Про це повідомляє прес-центр СБ України.

«Так, за державну зраду 12 років ув`язнення отримав підполковник Головного розвідувального управління ГШ Збройних сил СРСР у відставці. Шпигун російських спецслужб, якого викрили співробітники СБ України, здійснив спробу «вербування» офіцера української армії для збору відомостей про бойові підрозділи ЗСУ у районі проведення антитерористичної операції», - йдеться у повідомленні.

Крім того, до 12 років позбавлення волі засуджено заступника командира авіаційної ескадрильї бригади тактичної авіації ЗС України, який за завданням російських спецслужб планував здійснити угон на територію РФ українського військового літака-розвідника.

Вісім років ув`язнення отримав колишній підполковник української армії, який прийняв громадянство РФ та був «зарахований на військову службу» на тимчасово анексованій території АР Крим. Оперативники спецслужби затримали зрадника під час спроби перетнути державний кордон України.

В Одесі військова контррозвідка СБ України припинила діяльність агентурної мережі ГРУ ГШ Збройних сил РФ, до складу якої входили дев'ять осіб з числа діючих та колишніх українських військовослужбовців. Окрім шпигунської діяльності, зловмисники мали намір вчинити терористичні акти та диверсії на військових і цивільних об'єктах.

До дев'яти років позбавлення волі засуджено прапорщика ЗСУ, який тиснув на своїх підлеглих з метою переходу на бік незаконних збройних формувань, а також «інформував» бойовиків про бойові позиції сил АТО.

Оперативники спецслужби викрили в Одесі військовослужбовця-контрактника на спробі придбати 12 автоматів Калашникова та снайперську гвинтівку Драгунова. Вказану зброю злочинець планував переправити до Києва для застосування під час масових заходів у період 20-22 лютого. Суд призначив затриманому покарання у вигляді двох років позбавлення волі.

У 2017 році військової контррозвідкою СБУ також затримано 21 представника незаконних збройних формувань.

До 11 років ув`язнення, зокрема, засуджено громадянина РФ, який приєднався до лав бойовиків терористичної організації “ДНР” та брав участь у бойових діях проти сил антитерористичної операції на сході нашої країни.

Ще одному учаснику незаконних збройних формувань - мешканцю Маріуполя - суд призначив покарання у вигляді восьми років позбавлення волі. Оперативники спецслужби затримали зловмисника під час несення ним бойового чергування на незаконних передових спостережних пунктах бойовиків.

Читайте також: ФСБ не дає жодних даних на тих, кого "хапає" на адмінкордоні з Кримом - прикордонники

Протягом року правоохоронцями також виявлено понад п`ятсот фактів незаконного обігу військових засобів ураження.

Військова контррозвідка Служби безпеки України продовжує ефективно виконувати завдання за призначенням у зоні проведення антитерористичної операції, а також блокувати спроби диверсійно-розвідувальних груп та агентів російських спецслужб дестабілізувати ситуацію всередині країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-