Борги аліментників: Мухарський навів приклад із власного життя

Борги аліментників: Мухарський навів приклад із власного життя

Укрінформ
Письменник, актор і шоумен Антін Мухарський завернувся до Президента Петра Порошенка з проханням ветувати й відправити на доопрацювання Верховній Раді законопроект №7277 щодо примусового стягнення боргів з аліментників.

Про це він заявив під час прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цей закон містить базову небезпеку. Згідно з ним, державні та приватні виконавці отримують необмежену владу: не пустити за кордон, відібрати автомобіль, позбавити права користування зброєю та засобами самозахисту і, зрештою, можуть у прямому сенсі відправити на цвинтар, призначивши суспільно корисні роботи... Якщо проект буде підписано Президентом, то варто все-таки обговорити, чи буде в цьому законі прописана кримінальна відповідальність для нотаріусів і виконавців, які вчинятимуть протиправні дії... На мою думку, треба звернутися до Президента з проханням ветувати цей закон і направити його на доопрацювання до Верховної Ради з проведення широкого громадського обговорення», - зазначив Мухарський.

Водночас він назвав наклепом інформацію, поширювану у ЗМІ, стосовно того, що він є злісним неплатником аліментів.

«Хочу заявити, що піар-кампанія з паплюженням моїх імені та репутації, коли мене називають злісним неплатником аліментів, є наклепом. Я регулярно щомісяця сплачую своїм дітям аліменти - загалом за період 2014-2017 років сплатив понад мільйон гривень», - зауважив шоумен.

Зі свого боку адвокат Ольга Додух назвала застосування до «аліментників» виконання суспільно корисних робіт поверненням до радянських часів і порушенням конституційних прав.

«Законопроект не вбачає, яким чином людина, яка працює по вісім годин, має працювати ще якийсь час на суспільних роботах. Тобто це вже є порушення всіх міжнародних конвенцій, які визначають гарантії права людини на вибір праці та її безпечних умов», - сказала вона.

Також адвокат звернула увагу на те, що законопроект нівелює механізм доведення виконавчою службою того, ухиляється «аліментник» від своїх обов'язків чи ні.

Анонсуючи проведення свого одиночного пікету 16 грудня на Майдані Незалежності, Антін Мухарський зазначив, що «роздягань не буде».

«Це буде одиночний пікет. Але якщо приєднаються й інші громадяни, які постраждали від українських нотаріатів, виконавчої служби та пенітенціарної системи, буду вдячний. Завтра ніхто не буде оголюватися. Ми просто зустрінемося о 12:00 на Майдані Незалежності й обговоримо коло питань, які нас турбують», - уточнив він.

Натомість прес-служба Оболонського районного суд міста Києва, коментуючи висловлений шоуменом протест, звернула увагу на те, що з 2014 року і по теперішній час у провадженні суду зареєстровано близько 20 цивільних справ, учасниками яких є Антін Мухарський і його колишня дружина Сніжана Єгорова. Це переважно спори, що виникають із шлюбно-сімейних відносин: є справи, за якими вже прийнято відповідне процесуальне рішення, а є й такі, що наразі розглядаються. Крім цього, суд спростовує інформацію про тиск на суддів з боку високопосадовців у справах, учасником яких є, зокрема, Мухарський.

Читайте також: Із “злісних аліментників” у Києві “витрусили” майже 6 мільйонів

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 7 грудня ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів». Законом передбачено позбавлення неплатників аліментів права на виїзд за кордон і тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобом.

Також Рада встановила, що несплата аліментів на утримання дитини одного з подружжя, батьків або інших членів сім'ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред'явлення виконавчого документа до примусового виконання, тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-