ЗМІ склали “хіт-парад” політиків-брехунів

ЗМІ склали “хіт-парад” політиків-брехунів

Рейтинг
Укрінформ
Щотижневий суспільно-політичний журнал «Новое время» спільно з некомерційною організацією  VoxUkraine склали «хіт-парад високопоставлених брехунів», очолює його голова партії і фракції «Батьківщина» у Верховній Раді Юлія Тимошенко.

Відповідні дані дослідження проекту VoxCheck некомерційної організації VoxUkraine були оприлюднені на сайті журналу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 «Аналіз VoxCheck показав: найрідше правду каже Юлія Тимошенко, лідер "Батьківщини". За нею в рейтингу неправдорубів розташувалися Вадим Рабінович з Опозиційного блоку і двоє його колег по фракції - Юрій Бойко та Олександр Вілкул. А №5 заслужив Олег Березюк із Самопомочі», - йдеться у дослідженні.

З початку політичного сезону, тобто з вересня 2017 року, фактчекінговий проект VoxCheck некомерційної організації VoxUkraine протягом двох місяців стежив за висловлюваннями двох десятків топових політиків України: Президента країни, Прем'єр-міністра, лідерів і спікерів всіх парламентських фракцій, деяких самовисуванців, а також ключових представників позапарламентської опозиції.

Аналітики зібрали 424 цитати, з яких після перевірки лише трохи більше третини виявилися дійсно правдивими. «Тобто в двох випадках з трьох типовий топовий український політик у своїх публічних промовах бреше, маніпулює даними або перебільшує», - наголошують аналітики.

Разом із цим аналітики зазначають, що Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана складніше викрити у брехні.

«Найважче викрити в брехні Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, трохи простіше в цьому плані - з Президентом Петром Порошенком і його головним ворогом - "людиною без паспорта" Міхеїлом Саакашвілі. Також схильний говорити правду мер Львова Андрій Садовий, який опинився на умовному четвертому місці в списку найбільш правдивих топ-політиків країни. А на п'ятому - Ярослав Москаленко, лідер депутатської групи Воля народу», - йдеться у дослідженні.

При цьому підкреслюється, що Гройсман, як правило, говорить про виконану урядом роботу, описує законопроекти, ініційовані Кабміном. 

У рейтинг VoxCheck і НВ увійшли політики, які висловили як мінімум 10 фактологічних цитат за два місяці - тобто публічно заявили що-небудь, що можна перевіряти.

«Але деякі з топових діячів вважають за краще мовчати. Так чинить екс-прем'єр Арсеній Яценюк, лідер партії Народний фронт (НФ): за два місяці він зробив всього лише чотири фактологічні заяви. Усі, на його щастя, правдиві. А все тому, що політик зазвичай апелює до своїх досягнень на посту прем'єра або міркує про відносини України і Заходу», - пишуть дослідники.

Читайте також: Порошенко, Яценюк і Гройсман: ТОП-100 впливових українців за версією "Фокусу"

Максим Бурбак, глава фракції НФ, теж не увійшов до основного рейтингу: за два місяці він видав лише вісім заяв. Лідер фракції БПП Артур Герасимов теж опинився поза рейтингом - в своїх виступах він занадто рідко використовує факти, вважаючи за краще говорити про зовнішню політику та інші речі, які складно перевіряються.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-