Раді пропонують боротися з російською пропагандою по-новому

Раді пропонують боротися з російською пропагандою по-новому

Ексклюзив
Укрінформ
За новим законом, держава на місцях зможе замовляти виробництво телерадіоорганізаціями передач, спрямованих на запобігання та нейтралізацію загроз нацбезпеці України.

Автором законодавчої ініціативи виступила голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, народний депутат Вікторія Сюмар, повідомляється на сайті парламенту.

Законопроектом передбачається, що з метою захисту інтересів держави та інформаційних потреб громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях, держава має право замовляти виробництво телерадіоорганізаціями передач, спрямованих на запобігання та нейтралізацію реальних і потенційних загроз національній безпеці України (у тому числі протидію пропаганді держави-агресора та/або держави-окупанта). Такий контент буде поширюватись на тимчасово окупованих територіях України та в Інтернеті.

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення під час засідання 14 грудня підтримала відповідний законопроект у редакції, запропонованій профільним комітетом.

Читайте також: Парламент Канади хоче допомогти Україні у боротьбі з пропагандою та кібератаками

У коментарі кореспондентові Укрінформу член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський пояснив, що ухвалення цього законопроекту сприятиме появі у держави легітимних інструментів у формуванні інформаційної політики.

«Національна рада одноголосно підтримала цей законопроект, бо вважаємо, що таким чином держава зможе формувати інформаційну політику на окупованій території та, взагалі, отримає дієвий інструментарій для реалізації Стратегії реінтеграції Донбасу та Криму. На сьогодні в держави відсутні будь-які інструменти для формування інформаційної політики, бо в неї фактично немає власних телеканалів і радіостанцій. Так, є одна державна військова радіостанція «Армія FM», яка є мережею в зоні проведення АТО, також є парламентський телеканал «Рада» і телеканал UA|TV. Але останньому за законом взагалі заборонено транслюватись на території України, тому що він є телеканалом іномовлення. Єдиний можливий інструмент – це коли держава замовляє контент у медіа для поширення на окуповані території», – зазначив Костинський.

Читайте також: У Раді Європи презентували книгу про досвід України в протидії пропаганді РФ

На думку члена Національної ради, теми для журналістських проектів може визначати група експертів, яку представляють Міністерство інформаційної політики, незалежні медіа та громадський сектор.

«Думаю, має бути створена експертна група, яка й сформує порядок денний такого державного замовлення. Тобто не чиновники мають визначати теми, а певна коаліція з фахівців Мінінформу, дослідників і медіаекспертів. Загалом, це стимулюватиме створення достатньої обсягу якісного контенту для окупованих територій і підтримає журналістів, які спеціалізуються на темах, присвячених Донбасу і Криму», – уточнив член Нацради.

Читайте також: У Брюсселі говорили про необхідність "розділити" пропагандистів і журналістів

На сьогодні ж, за його словами, держава, фактично не має можливості підтримувати телерадіоорганізації, які мовлять на тимчасово окупованій території.

«Уже понад рік різні експерти обговорюють, що на сьогодні держава, по-перше, не має можливості підтримувати ті телеканали та радіостанції, які безпосередньо мовлять на окупованій території. Такі ЗМІ мають підтримку тільки донорських організацій і працюють, загалом, за грантові кошти. Замовлення контенту державою стане додатковою формою підтримки тих медіа, які працюють на Сході і Півдні, в регіонах і над темами, які не є особливо цікавими для великих комерційних теле- і радіокомпаній», – додав Костинський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-