9 грудня: народний календар і астровісник

9 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні холодного Юрія: «Який Юра, така й зима»; скільки коштує вовча шкура та все про дружбу.

Сьогодні зимового Юрія (Георгія Побідоносця). На відміну від весняного Юрія (6 травня), холодний зі значними обрядодіями не пов’язаний. Лише на Поліссі в давнину відзначали свято вовків. Селяни звечора міцно закривали стайні, не ходили до лісу й остерігалися вирушати в дорогу, вважаючи, що в цей день небезпечно зустрічатися зі звірами. А ще казали: «Який день на Юрія, така й зима».

Нині ситуація з вовком в Україні вкрай складна і заплутана. Мисливці хором, наче незворотна доля у грецькій трагедії, виспівують про небезпечність цих тварин: мовляв, сіроманці сказом загрожують. До того ж, один вовк за рік з’їдає майже 400 кг м’яса – це майже 25 козуль! За логікою мисливців – ненажера просто. Цих козуль мали б убити вони, мисливці, а тут вовки з їхніми вовчими апетитами… На чорному ринку вовча шкура коштує близько 1000 доларів, тож працівники лісництв зацікавлені у відстрілі вовків й всіляко прибільшують їхню кількість, рахуючи інколи одного сіроманця по три рази. Україна – єдина країна в Європі, де вовка визнано «шкідливою твариною». Дуже цікавою є вирішення «вовчого» питання у США, зокрема у Єллоустонському національному парку. У 30-их роках минулого століття вовки були знищені чи не на всій території США і лише в 1974 році тварин завезли з Канади. Аби відновити популяцію вовків, американці витратили не тільки чимало часу, але й майже 30 мільйонів доларів.

Іменинники сьогодні Георгій (Юрій), Яків, Іван, Назар, Василь, Ілля, Данило.

Сьогодні 21-ий місячний день і місячне світило знову даруватиме нам свою позитивну енергію, сприяючи у відпочинку. Прогуляйтеся найближчим грудневим парком-лісом, згадайте старих друзів, зустріньтеся, погомоніть. До речі, якими б ви не були соціально активними, справжніх друзів не може бути 100 чи 1 000. Загалом їх лише чоловік зо п’ять. Це ті, хто про вас усе знає, з ким ви з’їли не один мішок солі, та на чию допомогу можете розраховувати в разі емоційної кризи. Згідно з числом Данбара (відомий англійський антрополог), людина протягом року підтримує стосунки приблизно зі 150 іншими людьми; 50 з них – це добрі знайомі, 15 – приятелі та п’ятірка друзів. Час – найголовніший ресурс у питаннях дружби. Якщо ви не зустрічаєтесь з друзями – у вас просто немає шансів закріпити стосунки. Для підтримання дружби треба часто зустрічатися, розмовляти, грати в футбол, іноді й чарчину разом випити. Дослідження свідчать, що активно дружити навіть краще, ніж взяти й кинути курити.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1945 році: -18,4; а найтеплішим у 1944 та 1960 – +8,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-