10 грудня: народний календар і астровісник

10 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Знамення; як ставилися до відьом у різних регіонах України і чи варто сьогодні кудись далеко їхати.

Сьогодні ікони Божої Матері «Знамення». Зазвичай цього дня очікували якихось знамень, знаків.

О цій порі, коли день надзвичайно короткий, а ніч – довга, активізувались відьми та чаклуни. Принаймні, так вірили в давнину. Відьмаки у нас були більш рідкісним явищем (вони зазвичай займалися контролем відьом на шабашах), а от відьом було скільки завгодно й різного віку. Спеціалізувалися вони переважно на відбиранні молока у корів та різних дрібних капостях. Українці толерантніше ставилися до відьом ніж у Європі, де за часів середньовіччя було знищено величезну кількість людей. Між іншим, Лівобережжя виявилося більш лояльним до відьом. Топили переважно на Правобережжі, а в Центральній Україні жінок били й чинили моральний тиск. Західна Україна здавна славилася знахарями. Гори і ліс давали людині велику силу. 

Щодо чаклунів, то на них, за народними віруваннями, могло «находити» і вони мусили «вперти» комусь хворобу, навіть за відсутності власного бажання. Коли наступає «ця пора», така людина абсолютно себе не контролює і може зробити будь-кому, зокрема і близьким. Якщо поруч у цей момент нікого з людей не було, то чарівник міг «зсилати» свої чари на вітер, тварин, дерева. Чоловіча магія була сильнішою за жіночу. Якщо «робила» жінка, то можна було ще порятуватись, а якщо чоловік – то все, жодна чаклунка «відробити» не могла.

З іменинами вітайте Якова, Всеволода, Андрія, Миколу, Домну.

Сьогодні 22-ий місячний день. Не рекомендується подорожувати, в дорозі треба бути дуже уважним. Енергетика дня може наснажувати вас, а може й навпаки, впливати негативно. В цей день можна ворожити, передбачати майбутнє. Похід у ресторан принесе задоволення, можна дозволити собі трішечки алкоголю. Сьогодні ви можете відчути, що для вас добре, а що погане. Енергетичний центр – поясниця – час від часу робіть потрібні вправи. Сни збуваються. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1899 –  -18,4 а найтеплішим у 1944, 1960 – 11,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-