Українці повірять у боротьбу з корупцією лише коли почнуть

Українці повірять у боротьбу з корупцією лише коли почнуть "саджати"

Опитування
Укрінформ
Українці ненавидять корупцію і вважають, що боротися з нею треба посиленням кримінальної відповідальності.

На цьому наголосила директор фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, презентуючи результати загальнонаціонального опитування. 

 "Якщо говорити про основні проблеми, які стоять перед країною, то на першому місці навіть не пенсійна реформа, не якісь соціальні речі, а подолання корупції. Майже половина населення - 44% - вважають, що це найбільш серйозна проблема. Плюс ще 36% вважають її достатньо серйозною. Тобто 80% населення вважають, що корупція - це дуже серйозна проблема. І вони її, звичайно, ненавидять. Люди вважають, що єдине, що може бути ефективним в боротьбі з нею - це саджати, це посилення кримінальної відповідальності. І поки це не буде здійснюватися, вони не будуть вірити в те, що з корупцією справді борються", - підкреслила Ірина Бекешкіна.  

Водночас вона зазначила, що в те, що вдасться подолати корупцію в Україні, вірять 30% опитаних, а майже 40% - не вірять.

"На думку людей, чому боротьба з корупцією не дає позитивних результатів, - чітко виділилася одна відповідь: тому що ті, хто має з нею боротися, самі корумповані", - сказала Бекешкіна.

Соціолог також додала, що більше половини опитаних - 53% - вважають, що нереально подолати окрупцію лише зусиллями влади. В те, що це реально, вірять всього 23%. 

"60% опитаних вважають, що громадяни і громадські організації мають більш активно включатися в боротьбу з корупцією. При цьому зусилля громадян ставлять на перше місце 40%. Хоча особисто  брати участь в цьому майже 60% відмовляються, а 23% - згодні. 23% - це теж немало. Якщо громадські організації зможуть залучити хоча б 10% населення, це буде велика сила", - підкреслила директор фонду "Демократичні ініціативи". 

Читайте також: НАБУ відреагувало на спробу запровадити парламентський контроль

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене з 18 вересня по 3 жовтня 2017 року Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та фірмою "Юкрейніан соціолоджі сервіс". Усього було опитано 2000 респондентів за вибіркою, яка репрезентує доросле населення України (за винятком окупованих територій Криму та окремих територій у Донецькій та Луганській областях). Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-