5 грудня: народний календар і астровісник

5 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
По чому ступає Прокіп, хто був першим королем України і де сьогодні місяць.   

Сьогодні мученика Прокопа. У давнину в цей день на шляхах ставили віхи, щоб мандрівники не збилися з дороги. Тому казали: «Прийшов Прокіп – розбив розміт, по снігу ступає – дорогу копає». Дорога, прокладена на Прокопа, трималася до самої весни.

А ще сьогодні благовірного Ярополка Ізяславовича, у Святому Хрещенні Петра, князя Володимир-Волинського. Життя Ярополка – готовісінький сценарій для вітчизняного історичного блокбастера. Уявіть лише: Ярополк – онук самого Ярослава Мудрого, його батько – Великий князь Київський Ізяслав (той самий, за правління якого була прийнята «Правда Ярославичів» – перша кодифікація руського права, яка дійшла до нас), мати – польська княжна, сестра короля Казимира І Гертруда. Сам Ярополк був у шлюбі з прекрасною Кунігундою фон Орламюнде, дочкою графа Оттона. Як кажуть, тут лише одне ім’я чого варте… Князь жив у ХІ столітті, воював з половцями, родичами, втрачав і здобував; шукав політичного притулку на Заході, укладав союзи, сварився і мирився з Володимиром Мономахом. Але найцікавіше те, що він був першим королем Русі-України. Сталося це у квітні 1075 року, на 180 років раніше за коронацію Данила Галицького. Ярополка коронував у Римі на Руське королівство папа Григорій VІІ. Щоправда, з того нічого не вийшло, але то вже інша історія. Загинув Ярополк трагічно – його підступно вбив один із найближчих охоронців, підкуплений ворогами. Майже одразу Ярополка було канонізовано Українською православною церквою.

Іменинники нині Архип, Прокіп, Максим, Михайло, Петро, Володимир, Марко, Борис.

Нині 17-ий і 18-ий місячні дні. Місяць на гостинах у Рака, що гарантує розважливість і поміркованість у стосунках, лад у справах. Жити сьогодні треба просто, не натужно, так, як умієш, як знаєш і можеш, особливо не роззираючись по сторонах. Крім того, сьогодні день Шакті – жіночої енергії. Грубій силі протиставимо іншу, не менш потужну, але не таку агресивну: проникливу, м’яку любов. Між іншим, з санскриту Шакті перекладається як «міць», «сила». Сьогодні сприятиме в багатьох справах, але до суду, податкової та прокуратури краще не потикатися. Варто слідкувати за мовою, уникаючи не тільки обсценної лексики, але й грубих слів. Не думайте погано про поганих людей, пам’ятаючи, що певною мірою, перед Богом ми всі – погани. Рятуймося добрим словом і усмішкою! 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 році: -19,3; а найтеплішим у 2008 – +14,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-