4 грудня: народний календар і астровісник

4 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Введення; хто ходить на Третю Пречисту в гості, про вареники з коноплями та чи варто покладатися на інтуїцію.

Сьогодні свято Введення в храм Пресвятої Богородиці. Введення належить до дванадцяти найбільших церковних свят. Воно встановлено на згадку про перші відвідини Єрусалимського храму трирічною Дівою Марією. Виконуючи дану Богові обітницю, батьки Марії – Йоаким і Анна, привели її до храму, і там священик за велінням Господнім увів дівчинку до Святеє святих – найсокровеннішого місця, куди лише раз на рік заходив сам. Після введення в храм Марія залишилася жити при ньому. Свято символізує початок нових взаємин між Богом і людиною, початок Нового Заповіту, нового життя і нової віри, адже невдовзі Марія стане Богоматір’ю й народить Спасителя.

В народі свято Введення в храм Пресвятої Богородиці називали Третьою Пречистою, або Виденням. Наші пращури вважали, що в цей день Бог відпускає праведні душі подивитися на своє тіло, а тому свято й називали «Виденням». А ще Введення розпочинало зимовий святковий цикл. Тому й говорили: «Введення прийде, свят наведе». Люди вірили, що з цього дня «морози вводили рік у зиму», тож із ним була пов’язана низка прикмет. Приміром, якщо сніг випаде на Введення, він неодмінно розтане, а як після Введення, то вже буде зима. Примічали: якщо на Введення тепло, то будуть теплі й усі зимові свята; якщо горобець вип’є води з волячого сліду, то на Юрія буде густа трава, а влітку – багато молока. На Введення застерігали також працювати, щоб не сталася яка біда.  На Закарпатті на Третю Пречисту ніхто не ходив у гості. Особливо боялися жіночих навідин, бо вірили, що прийти може «тільки відьма». У цей день українки варили перші від початку Пилипівського посту вареники – з грушками, маком, коноплями. Їх їли обов’язково з медом.

Іменинників, крім Марії, Марічки і Марисі сьогодні немає.

Його величність Місяць вже сів на сувору дієту й почав худнути. Спадати, тобто. Сьогодні 16-ий і 17-ий місячні дні. Час швидких і енергійних дій, тож варто займатися справами, які не потребують особливої концентрації уваги чи сил. Досить непоганий день для проведення будь-яких фінансових операцій, гри на фінансовій біржі, операцій з цінними паперами. Понеділком «керує» Місяць, тож цього дня маємо покладатися на власну інтуїцію. Той, хто «серцем чує», може зробити непоганий хід, обігнавши тих, хто звик керуватися виключно розумом. Крім того, цього дня можуть виникати різні несподіванки: приміром, друзі стануть опонентами, а підтримку знайдете у ворогів. Гасло дня – «нічому не дивуйтеся».

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1986 році: -18,4; а найтеплішим у 1924 – +10,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-