1 грудня: народний календар і астровісник

1 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Радуйтеся люди, бо йде грудень; магія п’яти п’ятниць першого місяця зими і чи варто сьогодні розслаблятися.

Вчора проводжали осінь, а сьогодні зустрічаємо зиму – на порозі грудень! Хоч давнє народне прислів’я дещо песимістично стверджує, що «сумний грудень у свято і в будень», але все одно, цей місяць позначений особливою атмосферою: тут і кінець року, і цілий цикл різдвяно-новорічних свят: третя Пречиста (4 грудня), Катерини (7), Андрія (13), Варвари (17), Сави (18), Миколая (19), Ганни (22) і, нарешті, Спиридона Сонцеворота (25 грудня). Тож можна вважати, що грудень, так само як і січень, був  у наших пращурів місяцем відпочинку. Попри Різдвяний піст (не надто строгий), молодь збиралася на вечорниці, крім того, широко практикувалися погостини, на які сходилися люди старшого віку. Звісно, зовсім без діла не сиділи – щось майстрували, пряли, вишивали, але все це з піснею, жартом, оповідками, розмовами.  

Стосовно назви, то колись груднем називався передостанній місяць року. У давньоруські часи початок зимового літочислення йменувався «студнем». Разом з тим, в активному вжитку співіснувало чимало діалектних найменувань. З-поміж них найбільш відомі: «лютень», «хмурень», «стужайло», «студений», «мостовик» тощо. На західноукраїнських землях користувалися ще однією цікавою назвою – «трусим».

Існувало й чимало прислів’їв про перший зимовий місяць: «То сніг, то завірюха, бо вже зима коло вуха», «Грудень око снігом радує, а вухо морозом рве», «Сподівайся од нього добра, як від грудня тепла», «У грудні так тепло, як за лихим паном», «Якби не зима, то літо було б довше». Це вже точно!

Іменинники сьогодні Платон, Роман, Микола.

Нині 13-ий і 14-ий місячні дні. На часі рішучість і натиск. Суперовий день для ухвалення важливих (часом і доленосних) рішень, не дивлячись навіть на те, що сьогодні п’ятниця, кінець тижня. Грудень стартує дуже потужно, отже гарантовано, що темп упродовж усього місяця буде набагато вищий, аніж 50 км/год. До речі – це середня швидкість коня, що біжить чвалом. Цьогорічний грудень позначений тим, що в ньому 5 п’ятниць, 5 субот і 5 неділь – для любителів магії цифр дуже цікавий збіг, для фен-шуйщиків – прозорий натяк на Велику торбу грошей, а насправді це доволі часто трапляється, чи не щороку. Втім, хто свято вірить, що такий збіг можливий лише раз на 850 років – переконувати у зворотному не будемо, адже є й ті, хто вірить, буцімто Земля не кругла, а пласка… Пасивний відпочинок цього дня неприпустимий.   

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1931 році: -16,3; а найтеплішим у 1917 – +10,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-