Клімкін упевнений, що Венеціанська комісія підкреслить важливість державної мови

Клімкін упевнений, що Венеціанська комісія підкреслить важливість державної мови

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін упевнений, що Венеціанська комісія у висновку щодо українського закону про освіту підкреслить важливість вивчення державної мови представниками нацменшин.

Про це він заявив у прямому ефірі "112 каналу" 30 листопада, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Найближчими днями будуть висновки Венеціанської комісії (щодо мовної статті закону про освіту - ред.) Ми впевнені, що комісія підкреслить важливість вивчення державної мови - без цього воно за визначенням не працює. Але маємо розмовляти також з громадами - угорською, румунською, з іншими, щоб зрозуміти, як зреалізувати цей закон", - сказав Клімкін.

За його словами, у цьому сенсі єдиного підходу до всіх не буде, тому він наразі зустрічається з представниками нацменшин, учителями і школярами і намагається зрозуміти, як це можна зробити оптимально.

"Звичайно, те, що ми запишемо у плані імплементації закону (про освіту - ред.)  потім може бути закріплено в майбутньому законі про загальну середню освіту. І це, я вважаю, для всіх є додатковою гарантією того, що наші плані будуть виконані", - підкреслив Клімкін.

Він наголосив, що держава не має на меті розмивати ідентичність українських угорців чи румунів, але вона зацікавлена у тому, щоб вони знали українську мову як державну і "розуміли, в якій країні вони знаходяться, а не жили в якихось мовних анклавах".

Клімкін уточнив, що проблема емоційного розуміння або свідомого політичного несприйняття мовної статті закону про освіту  насправді у нас існує з Угорщиною.

"З іншими країнами ідемо шляхом взаєморозуміння. Але я впевнений, що й з угорцями маємо розмовляти як з друзями і партнерами, і рішення ми обов'язково знайдемо", - резюмував міністр.

Читайте також: Клімкін: На днях має бути рішення Венеціанської комісії щодо освітнього закону

Як відомо, Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон про освіту, який передбачає, що мовою освітнього процесу є державна мова - українська.

В Угорщині, Румунії, Польщі висловили стурбованість через норми про мову навчання для представників національних меншин України.

Україна направила закон "Про освіту" на експертизу до Венеціанської комісії.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич на брифінгу 13 листопада повідомила, що рішення Венеціанської комісії щодо мовної статті  закону про освіту буде оприлюднено 10 грудня і воно стане основним чинником врегулювання спірних питань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-