Суд поставив крапку у справі

Суд поставив крапку у справі "Межигір'я", далі - інвентаризація

Оновлено
Укрінформ
Вищий господарський суд України прийняв остаточне рішення щодо повернення резиденції "Межигір'я" в державну власність.

Про це у Facebook повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак. 

"Поставлено остаточну крапку у справі "Межигір'я". Вищий господарський суд України ухвалив рішення, яким зазначена резиденція переходить у власність держави", - написав він.

Семерак нагадав, що саме Мінприроди ініціювало повернення цього майна від Януковича до держави: "Далі - інвентаризація цього держмайна і визначення органу управління ним".

"Мінприроди ініціюватиме надання Межигір'ю статусу об'єкта природно-заповідного фонду, що назавжди відкриє цю територію для людей, дозволить забезпечити догляд за рідкісними тваринами і рослинами та зробить цю територію освітнім і науковим центром", - додав міністр.

Як відомо, у 2007 році розпорядженням Кабінету міністрів України будівлі, споруди та інше майно, розташоване на території урочища "Межигір’я" та закріплене за комплексом "Пуща-Водиця" (м. Київ, вул. Вишгородська, 150), на пропозицію Мінприроди, погодженою з Державним управлінням справами і Фондом державного майна, було передано до сфери управління Мінприроди, а згодом - до статутного капіталу НАК "Надра України".

У 2007 році між ТОВ "Медінвесттрейд" та Національною акціонерною компанією "Надра України" було укладено договір міни нежитлових приміщень майнового комплексу відпочинку "Пуща-Водиця".

У листопаді 2007 року компанія "Медінвесттрейд" продала резиденцію "Межигір'я" іншій маловідомій компанії під назвою "Танталіт", яка фігурує у багатьох кримінальних справах, пов’язаних з Януковичем. Пізніше ТОВ "Медінвесттрейд" взагалі було ліквідоване.

1 серпня 2017 року Київський апеляційний господарський суд за поданням прокуратури Києва ухвалив рішення про визнання недійсними договорів, за якими урядова резиденція "Межигір'я" вибула у 2007 році з державної власності

Суд наклав арешт на нерухомість у Межигір'ї ще у 2014 році. За словами начальника департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури Сергія Горбатюка, майно мало залишатися під арештом до вироку суду про конфіскацію, або якщо Верховна Рада ухвалить закон про спецконфіскацію.

Читайте також: Семерак припускає, що "Межигір'ям" керуватиме ДУС

У березні 2014 року ГПУ відкрила кримінальне провадження за фактом заволодіння держмайном в особливо великих розмірах - комплексом будівель будинку відпочинку "Межигір’я" с. Нові Петрівці Вишгородського району Київської області.

У рамках кримінального провадження повідомлено підозру екс-президенту Януковичу, колишньому засновнику та директору ТОВ "Танталіт" Павлу Литовченку, колишньому директору ТОВ "Медінвесттрейд" Геннадію Герасименку, нагадує "Українська правда".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-