Кулеба розповів про реформу інтернатів

Кулеба розповів про реформу інтернатів

Укрінформ
В Україні розпочинається реформа системи інтернатних закладів, яка має на меті зменшити кількість дітей, які виховують ві інтернатах на 70%, та збільшити кількість дитячих будинків сімейного типу і патронажних сімей.

Про це на брифінгу сказав уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Реформа розрахована на 10 років і основне це те , що діти мають жити в сім'ї, а держава має підтримати дитину в сім'ї, а не в інтернатному закладі. Ми маємо переформатувати політику на підтримку сім'ї, а не на влаштування з різних причини дітей до інтернатів. Сьогодні 1.5% дитячого населення України живе в інтернатних закладах. Через 10 років кількість дітей в інтернатних закладах має складати 0,5%, тобто на 70% кількість дітей має бути зменшена", - сказав Кулеба.

Він додав, що протягом наступного року кожен регіон має розробити свій власний план реформування системи інституцій та розвитку соціальних послуг в громадах, направлений на підтримку сімей з дітьми з особливими потребами, неблагополучних сімей, розвиток інклюзивної освіти, реабілітаційних послуг тощо, щоб запобігти потраплянню дітей до інтернатів.

Зараз в системі інтернатної освіти перебуває 106 тисяч дітей, або 1,5% дитячого населення країни, з них лише 6 тисяч дітей, батьки яких померли або позбавлені батьківських прав. Усього в Україні діє 751 інтернатний заклад різного підпорядкування, з них 39 інтернатних закладів в системі охорони здоров'я, 132  - в системі соціального захисту і 580 - в системі освіти. В середньому в кожному закладі виховується або утримується від 100 до 300 дітей. Для порівняння, в таких країнах Європи, як Австрія, Норвегія кількість дітей в інтернатних закладах скаладає 0,1%, у Польщі, Румунії, Чехії, Болгарії - 0,5%.

Читайте також: В Укрінформі презентували мультсеріал «Лис Микита» для незрячих дітей

Як відомо, Національна стратегія реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки була схвалена урядом у серпні 2017 року і передбачає три етапи реалізації.

Перший етап (2017-2018 рр) передбачає аналіз існуючої мережі інтернатних закладів, розробку та прийняття нормативно правової бази, залучення інвестицій для реформування системи інституційного догляду та виховання дітей.

Другий етап (2019-2024 рр) - виконання регіональних планів реформування інтернатних закладів, припинення практики влаштування дітей віком до трьох років до інтернатів, зменшення кількості дітей, які виховуються в інтернатних закладах, шляхом їх влаштування до сімейних форм виховання, забезпечення доступності послуг для дітей та сімей з дітьми відповідно до їх потреб на рівні територіальної громади, скорочення мережі загальноосвітніх інтернатних закладів для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, шкіл інтернатів для дітей, що потребують соціальної допомоги тощо

На третьому етапі (2025-26 рр) передбачається аналіз досягнення очікуваних результатів та  визначення стратегічного напрямку подальшого розвитку  системи забезпечення та захисту прав дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-